Waar staat de aanduiding ‘KV’ op dronemotoren voor?

Wie zich wat verder verdiept in de hardware die in drones wordt verwerkt loopt op een goed moment tegen de aanduiding ‘KV’ aan, die vaak wordt opgegeven door leveranciers van elektromotoren die in drones worden toegepast. Maar waar staat die afkorting eigenlijk voor?

De aanduiding KV is afkomstig uit de elektrotechniek, en staat voor het aantal omwentelingen per minuut die een elektromotor maakt per volt die op de polen wordt gezet. De Engelse term is Velocity Constant. Motoren met een lage KV-waarde worden doorgaans uitgerust met wat grotere propellers, om zodoende voldoende draagvermogen te genereren. Motoren met een hoge KV draaien sneller en drijven dan ook kleine(re) propellers aan.

KV

In de wereld van het FPV racen zijn motoren met 2.200-2.300 KV dan ook heel normaal. Vandaar ook het kenmerkende formule-1 gejank dat deze motoren genereren. Consumentendrones maken gebruik van motoren met een veel lagere KV-waarde: zo hebben de elektromotoren van de Q500 van Yuneec een KV van slechts 700. De propellers van deze quadcopter draaien dan ook relatief langzaam rond, met als gevolg dat de drone bijzonder stil is. Ter vergelijk: de Phantom 3 van DJI beschikt over 960 KV motoren.

Naast de KV-waarde is ook het maximale vermogen van een motor van belang. Bij een lage spanning is er immers sprake van een hoge stroomsterkte, wil je een bepaald vermogen kunnen opwekken. Daar moet de motor wel op berekend zijn, anders ontstaat er teveel warmteontwikkeling, wat weer kan leiden tot oververhitting en kortsluiting.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

7 gedachten over “Waar staat de aanduiding ‘KV’ op dronemotoren voor?

 • 23 maart 2016 om 21:16
  Permalink

  Dus…KV x Aantal polen = RPM?
  Is een formule voor de grote van de propellers tov KV?
  En hoe bereken ik het vermogen?
  Dankjewel

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   23 maart 2016 om 21:21
   Permalink

   Nee, KV x voltage = RPM.

   Vermogen is het product van stroomsterkte en voltage (P=U*I). Dus een motor die draait op een voltage van 5 Volt bij een stroomsterkte van 2 Ampere heeft een vermogen van 10 Watt.

   Beantwoorden
 • 23 maart 2016 om 23:04
  Permalink

  KV is het aantal toeren per volt, dus een 1200KV motor op een 3 cellen lipo maakt 1200 X (ongeveer) 12 volt = 14400 toeren. Dezelfde motor op 2 cellen maakt 1200 X (weer ongeveer) 8 volt = 9600 toeren. Een 2000KV op 3 cellen zal zo’n 2000 X 12 = 24000 toeren draaien. Allemaal afhankelijk van een aantal factoren, zoals prop maat en/of spoed en capaciteit van accu. Grotere prop zal veel meer ampere trekken dan een kleinere als je accu dit niet aankan zal het toerental lager zijn en je accu instorten. Helaas kan ik je niet precies de juiste berekeningen geven voor welke prop met welke KV motor de beste set-up voor welke accu is. Deze rekenmodellen bestaan vast, maar mijn methode is meestal trial&error tot ik de beste set-up heb gevonden.

  Beantwoorden
 • 23 maart 2016 om 23:23
  Permalink

  Vuistregel voor accus is aantal c (maximale ontlading) maal het aantal (m)Ah is piek-amperage van de accu, onafhankelijk van het aantal cellen van de accu. Dus een 1000mAh accu van 20c kan 20(c)X1(Ah)=20 Ampere piek leveren. Een 40c, 2.2Ah (2200 mAh) kan een piek leveren van 40X2.2=88 Amp. Let er hierbij op dat je bij bv een quadcopter wel 4 motoren hebt, dus als je er één meet, moet je dit wel met 4 vermenigvuldigen om te weten wat voor accu je minimaal nodig hebt. Dus bij het laatste rekenvoorbeeld kun je motoren gebruiken met een maximaal Ampérage van 22Amp. per motor.

  Beantwoorden
 • 12 december 2017 om 20:48
  Permalink

  Als ik een Drone wil maken voor 1 persoon met vier propellers wat voor vermogen moet mijn accu en mijn elektromotor hebben bij een propellers van een meter. Het gewicht van het casco zou 145 kilo moeten worden zonder het gewicht van accu’s en propellers.

  Beantwoorden
  • 9 februari 2018 om 12:07
   Permalink

   ik ben benieuwd hoever je hier geraakt bent ?
   is het mogelijk met relatief “goedkope ” onderdelen een persoon in de lucht te krijgen ?
   ik denk aan een fietsbatterij 36v enz …
   onderdelen die veel gemaakt worden zijn ook goedkoper ..
   wil er wel eens wat tijd insteken

   Beantwoorden
 • 28 februari 2018 om 16:12
  Permalink

  Hallo , ik heb een vraag waarkoop ik een moter met dubel propellers ,6 stuks om 500 honderd kilo kan op tillen, weet u voor mij het adres ik hoop in eigen land, mijn dank is groot groeten Ruud van Engelen.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier