BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Waar staat de aanduiding ‘KV’ op dronemotoren voor?

Wie zich wat verder verdiept in de hardware die in drones wordt verwerkt loopt op een goed moment tegen de aanduiding ‘KV’ aan, die vaak wordt opgegeven door leveranciers van elektromotoren die in drones worden toegepast. Maar waar staat die afkorting eigenlijk voor?

De aanduiding KV is afkomstig uit de elektrotechniek, en staat voor het aantal omwentelingen per minuut die een elektromotor maakt per volt die op de polen wordt gezet. De Engelse term is Velocity Constant. Motoren met een lage KV-waarde worden doorgaans uitgerust met wat grotere propellers, om zodoende voldoende draagvermogen te genereren. Motoren met een hoge KV draaien sneller en drijven dan ook kleine(re) propellers aan.

KV

In de wereld van het FPV racen zijn motoren met 2.200-2.300 KV dan ook heel normaal. Vandaar ook het kenmerkende formule-1 gejank dat deze motoren genereren. Consumentendrones maken gebruik van motoren met een veel lagere KV-waarde: zo hebben de elektromotoren van de Q500 van Yuneec een KV van slechts 700. De propellers van deze quadcopter draaien dan ook relatief langzaam rond, met als gevolg dat de drone bijzonder stil is. Ter vergelijk: de Phantom 3 van DJI beschikt over 960 KV motoren.

Naast de KV-waarde is ook het maximale vermogen van een motor van belang. Bij een lage spanning is er immers sprake van een hoge stroomsterkte, wil je een bepaald vermogen kunnen opwekken. Daar moet de motor wel op berekend zijn, anders ontstaat er teveel warmteontwikkeling, wat weer kan leiden tot oververhitting en kortsluiting.

DroneLand ROC-light

4 Comments

    • Wiebe de Jager

Leave a Reply

Skytools
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.