Groningse scholieren ontwikkelen hittezoekende drone
Een tweetal scholieren van 17 en 18 jaar uit Groningen hebben samen een drone ontwikkeld die hitte-eilanden in steden kunnen opsporen. Het profielwerkstuk waarin ze hun bevindingen documenteren maakt kans op de profielwerkstukprijs van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) die vanmiddag wordt uitgereikt. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.
Het werkstuk werd door hun begeleider van het Augustinuscollege bekroond met een 9. Een maand geleden hoorde het duo dat hun werkstuk was genomineerd voor de prijs van de RUG. Het tweetal wist van tevoren al dat ze hun werkstuk wilden schrijven over drones, en ze wilden ook zelf een nuttige toepassing ontwikkelen. Maar wat voor toepassing precies, dat wisten ze nog niet.
Drone zoekt hitte in Stad https://t.co/7TZEnG1xQO pic.twitter.com/8PXTIF5dEh
— Dagblad v/h Noorden (@dvhn_nl) 24 maart 2016
Hitte-eilanden
Een aardrijkskundeleraar hielp ze op weg. Hij bracht ze op het idee om met een drone hitte-eilanden op te gaan sporen. “Dit zijn gebieden waar het plaatselijk heel warm wordt. Dat gebeurt bijvoorbeeld in een stad met hoge gebouwen en zwarte oppervlakken als asfalt die veel warmte opnemen”, licht Reint toe.
Al snel werden de taken opgesplitst. Terwijl de een zich boog over de theorie, begon de ander met de ontwikkeling van de drone en de benodigde sensoren, die de temperatuur en luchtkwaliteit in kaart moesten gaan brengen. Tijdens het testen ging er wel een en ander mis, wat leidde tot een omgespitte tuin en een wond in de vinger van Joram. Die moest zelfs gehecht worden.
Meten vanaf de Martinitoren
Uiteindelijk werden de metingen uitgevoerd vanaf de Martinitoren. Met een hittezoekende drone in de stad vliegen bleek toch niet zo’n heel goed idee. Het duo concludeert dat Groningen één groot hitte-eiland is: “De binnenstad is het warmst, maar zelfs in het Stadspark ligt de temperatuur hoger dan in buitengebieden.”
Vanmiddag wordt bekend of Reint en Joram inderdaad in de prijzen vallen.