BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

So you wanna be a drone pilot?

Opleiding-dronepiloot

Wil je professioneel in de weer met een drone, bijvoorbeeld om in opdracht luchtfoto’s te maken of inspecties uit te voeren, dan dien je als dronepiloot vooralsnog te beschikken over een vliegbewijs, in vaktermen een RPA-L (Remotely Piloted Aircraft-License) genaamd. Om dit bewijs te verkrijgen moet je onder andere een theorieopleiding volgen en een examen afleggen bij een daartoe geaccrediteerde instelling. Maar wat komt er precies kijken bij zo’n opleiding? Over welke vliegvaardigheden moet je precies beschikken? En hoe ziet het gehele traject er precies uit?

Momenteel zijn er in Nederland niet veel instellingen die een door de overheid erkende opleiding tot dronepiloot aanbieden. Alleen instellingen die geaccrediteerd zijn door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) mogen een RPA-L afgeven. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) is zo’n instelling. Je kunt er terecht voor zowel theorielessen als voor het oefenen met een RPAS, gevolgd door een praktijkexamen.

De komende weken gaat Wiebe de Jager van Dronewatch het theorie- en praktijktraject zoals dat wordt aangeboden door het NLR doorlopen en doet op deze plek verslag van zijn bevindingen. Wat voor onderwerpen komen er zoal aan de orde tijdens de theorielessen? Welke vaardigheden worden behandeld tijdens de praktijktraining? Hoe ziet een praktijkexamen eruit? En wat mag je nu wel en niet als je eenmaal een RPA-L op zak hebt?

Naast een drietal artikelen in de serie ‘So you want be a drone pilot?’ kun je ook een video tegemoet zien. Ook zal Wiebe tijdens de cursusdagen, trainingen en het praktijkexamen live updates plaatsen via Twitter en Facebook. De hashtag die daarbij gebruikt wordt is #RPALNLR.

Frank Vos (NLR): “Wij hebben Wiebe gevraagd om onze opleiding te doorlopen en in zijn eigen woorden verslag te doen van het traject. Middels deze artikelenreeks willen we ervoor zorgen dat belangstellenden een goed beeld krijgen van wat de opleiding tot dronepiloot precies behelst. Door het traject vanuit het perspectief van een cursist op te laten tekenen hopen we een objectief beeld te krijgen op de opleiding.”

Het theoriegedeelte waaraan De Jager deelneemt vindt plaats van 30 maart tot en met 1 april. Daarna volgt een terugkomdag voor het examen, en wordt de praktijktraining en het bijbehorende praktijkexamen ingepland.

NB. Deze artikelenserie gaat niet over het ROC-Light, het ‘brommerrijbewijs voor dronepiloten’ waar de afgelopen weken veel over te doen is. Hoe deze opleiding en de examinatie eruit gaan zien is nog niet bekend. 

6 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.