Eerste drone delivery binnen de bebouwde kom een feit

Eerste drone delivery binnen de bebouwde komIn de VS is voor het eerst binnen de bebouwde kom en met toestemming van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit een pakketje afgeleverd door een drone. De hexacopter legde geheel autonoom een kleine kilometer af, om vervolgens het pakketje middels een lier op de grond te zetten.

Grote stap voorwaarts
Het experiment is een grote stap voorwaarts in het dossier drone delivery. In de meeste landen is het laten bezorgen van pakketjes een no go, aangezien zowel geheel autonoom vliegen als vliegen boven bebouwing verboden is. Maar ondertussen werken verschillende bedrijven hard aan drones die in staat zijn om kleine pakketjes af te leveren, in de vaste overtuiging dat dit ooit een heel normaal verschijnsel is.

Flirtey, het bedrijf dat het experiment uitvoerde in een verlaten voorstadje van Hawthorne (Nevada), voerde in juli vorig jaar al een geslaagde test uit met het afleveren van een pakketje middels een drone, eveneens met toestemming van de FAA. Maar toen ging het nog om een vlucht boven ruraal gebied.

Niet ingegrepen
Volgens Flirtey-ceo Matt Sweeney bewijst de test dat drones prima in staat zijn om te navigeren door bebouwd gebied. De route was vooraf ingeprogrammeerd. Gedurende de gehele vlucht stonden waarnemers en een piloot klaar om in te grijpen in geval van afwijkingen, maar dat bleek niet nodig te zijn. “Met deze test zijn we weer een stapje dichterbij een toekomst waarin het volstrekt normaal is dat een drone een pakketje voor je voordeur aflevert”, aldus Sweeney.

Om in de toekomst te voorkomen dat onbemande delivery drones in botsing komen met ander laagvliegend luchtverkeer werkt de NASA aan een traffic control systeem voor het lagere luchtruim. Flirtey werkt samen met de University of Nevada in Reno om dergelijke systemen te integreren in haar pakketbezorgende drones.

Er zijn wel video-opnamen gemaakt van de test, maar die zijn nog niet beschikbaar. Onderstaande video werd vorig jaar gemaakt, tijdens het vorige experiment waarbij medische hulpgoederen werden afgeleverd bij een afgelegen kliniek.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier