Nieuws

Drone stelt vast: paasvuur Dijkerhoek dit jaar groter dan dat van Espelo

Paasvuur-Dijkerhoek

Vorige week schreven we al over het feit dat er dit jaar voor het eerst een drone wordt ingezet om te bepalen wie dit jaar het grootste paasvuur heeft: Dijkerhoek of Espelo. Elk jaar strijden de Overijsselse buurtschappen om de titel van grootste paasboake, en elk jaar weer is het een hele toer om te bepalen wie de grootste brandstapel heeft gebouwd. Dit jaar werd er voor het eerst een drone ingezet om te bepalen wie de winnaar is.

Voor het opmeten van de brandstapels werd gebruik gemaakt van een drone van de firma Skeye. Door middel van fotogrammetrie worden gewone luchtfoto’s omgezet in een 3D model. vervolgens is het een (paas)eitje om metingen uit te voeren in de digitale modellen van de brandstapels, zoals de hoogte, omtrek, vorm en volume.

Uit een vergelijking van de 3D modellen van de twee paasvuren blijkt dat de brandstapel van Epelo weliswaar het hoogste is, maar de stapel van Dijkerhoek heeft meer volume en de bouwers ervan gaan er daarom toch met de prijs vandoor.

Paasvuurbouwer Arjan Stevens uit Espelo is positief. Tegenover de NOS verklaart hij dat de metingen ook met het oog op de toekomst goed van pas komen. “De informatie van de dronemeting kunnen we goed gebruiken om in de komende jaren de opbouw van de stapel te verbeteren. En om een groter paasvuur te bouwen dan het andere dorp natuurlijk.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier