Russische dronebeelden van Palmyra stellen archeologen enigszins gerust

Uit videobeelden die gemaakt zijn door een drone van de Russische nieuwsorganisatie Ruptly blijkt dat de schade die is toegebracht aan de historische stad Palmyra wellicht meevalt. Gevreesd werd dat grote delen van de antieke stad verwoest waren door IS. Het hoofd van de Syrische oudheidkundige dienst denkt zelfs dat Palmyra er in de toekomst weer “uit zal zien als voorheen”.

Voordat de burgeroorlog in Syrie uitbrak was Palmyra de meest populaire bestemming voor toeristen. De oude nederzetting, die ook wel Stad van Duizend Zuilen wordt genoemd, stamt uit de tijd van 2300 voor Christus. Gedurende lange tijd werd er handel gedreven in Palmyra, mede door haar ligging aan de Zijderoute.

Vernielingen door IS
In mei 2015 werd Palmyra, dat in 1980 door Unesco werd aangemerkt als werelderfgoed, veroverd door de strijders van IS. Talloze religieuze gebouwen en voorwerpen werden door hen vernield. Maar hoe groot de schade aan het gebied precies was wist niemand: men kon slechts vrezen voor het ergste.

Nu dat het Syrische regeringsleger weer controle heeft over Palmyra kunnen er voor het eerst beelden worden gemaakt, in dit geval door een drone. Ondanks de vernielingen aan het werelderfgoed zijn experts aangenaam verrast door de relatief goede staat waarin de antieke stad nog verkeert. Unesco wil nu zo snel mogelijk ook op de grond onderzoek doen naar de staat waarin de oude stad verkeert.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier