MIT ontwikkelt drone die tekeningen kopieert op de muur

Studenten van het MIT Media Lab hebben een drone ontwikkeld die de bewegingen kan volgen van iemand die een tekening maakt, en met een stift dezelfde tekening op een verticaal oppervlak kan aanbrengen. De drone is eigenlijk een moderne uitvoering van de klassieke pantograaf, die in het verleden werd gebruikt om een kaart of model op een andere schaal te vergroten of verkleinen.

Om de tekenbewegingen in kaart te brengen wordt gebruik gemaakt van een camera, die de bewegingen van de stift heel nauwkeurig vastlegt. Vervolgens zet een computer de bewegingen om in vlieginstructies voor de tekendrone, die dan dezelfde patronen tekent.

Heel nauwkeurig kopieert de drone de tekening nog niet, want de weerstand die de drone ondervindt is heel anders dan de weerstand die de pen op het papier heeft. Daardoor tekent de drone nogal schokkerig. Een tweede versie van de vliegende pantograaf – op basis van een DJI Phantom – is al heel wat stabieler, maar verwacht geen 1:1 replica van de originele tekening.

Toch biedt de vliegende pantograaf interessante mogelijkheden, niet alleen op artistiek gebied, maar ook om bijvoorbeeld markeringen aan te brengen op lastig te bereiken plaatsen. Iets waar een graffiti-kunstenaar uit New York overigens al mee geëxperimenteerd heeft.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. Vanaf 30 augustus 2018 is Wiebe te zien als coach&jurylid in het tv-programma 'Drone Masters'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak kans op deze backpack t.w.v. € 199,-!

We hebben weer een mooie winactie lopen! Wil jij deze Torvol Drone Adventure Backpack ter waarde van € 199,- winnen? Check snel onze review en lees hoe je kans maakt op een hagelnieuw exemplaar van deze backpack voor outdoor beeldmakers!