Pro

Kickstarter gestart voor ontwikkeling betaalbare LiDAR laserscanner

Voor het nauwkeurig meten van afstanden, het maken van hoogtekaarten of het bepalen van afmetingen van ruimten wordt vaak gebruik gemaakt van LiDAR-systemen, meetinstrumenten die gebruik maken van laserstralen om de omgeving te scannen. Aan dergelijke systemen hangen echter prijskaartjes van duizenden euro’s. Sweep moet hier verandering in brengen.

Een hoogtekaart, op basis van LiDAR-data
Een hoogtekaart, op basis van LiDAR-data

Net als radar werkt LiDAR door op te meten hoe lang het duurt voordat een reflectie van een elektromagnetische golf terug komt nadat deze is uitgestraald. Bij radar wordt hiervoor gebruik gemaakt van radiogolven, LiDAR maakt gebruik van golven in het lichtspectrum, waarbij de lichtstralen worden opgewekt door een laser. Dankzij de nauwkeurigheid van LiDAR zijn afstanden tot fracties van millimeters te meten.

Gemonteerd op een drone kan LiDAR onder andere ingezet worden om snel een terrein te scannen. Ook kan LiDAR de afstand tot en afmetingen van eventuele obstakels meten. Daardoor zou de Sweep ook gebruikt kunnen worden voor geavanceerde vormen van obstakeldetectie. Maar om LiDAR binnen handbereik van een grotere groep dronegebruikers te krijgen, moeten zowel prijs als gewicht omlaag.

Sweep: een betaalbaar LiDAR-systeem
Dat is de belofte die het team achter Sweep doet: een betaalbare laserscanner ontwikkelen, die licht genoeg is om op een drone gemonteerd te worden. De beoogde verkoopprijs van Sweep is slechts 250 dollar, een fractie van wat huidige LiDAR-systemen kosten. Toch heeft Sweep een bereik van 40 meter en worden er 500 samples per seconde gemaakt, dankzij een roterende kop 360 graden rondom.

Sweep

Inmiddels is meer dan de helft van het benodigde bedrag van $250.000 opgehaald. Mocht de campagne slagen dan is dat geen garantie op succes, want een gefinancierde Kickstarter-campagne wil nog niet zeggen dat het product er daadwerkelijk komt, zoals helaas vaker het geval is. Maar mocht Sweep het redden, dan komt remote sensing binnen handbereik van een grote groep dronegebruikers, met mogelijk weer veel innovatieve toepassingen tot gevolg.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier