BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Luchtvaartpolitie stelt onderzoek in naar prijswinnende dronefoto

Nortwin (rechts) bekijkt zijn winnende foto op de Professional Imaging

Nortwin (rechts) bekijkt zijn winnende foto op de Professional Imaging

Een dronefoto van de ‘Ster van Loosdrecht’ is voor vliegveld Hilversum aanleiding geweest om aangifte te doen naar de maker van de foto, de 17-jarige Nortwin Karssemeijer uit Loosdrecht. De foto, die al in juni vorig jaar gemaakt werd, viel onlangs in de prijzen bij een dronefotowedstrijd die werd uitgeschreven door Wiebe de Jager van Dronewatch.

“We zagen de foto via internet. We kregen al meteen het idee dat die van te dichtbij is gemaakt. Dat bleek ook zo te zijn toen we de afstanden gingen nameten met Google Earth’’, verklaart vliegveldbestuurslid Vincent Kager in de Gooi- en Eemlander. Volgens hem is er sprake van een directe bedreiging van de vliegveiligheid, doordat de dronepiloot binnen een straal van 3 kilometer van het vliegveld heeft gevlogen om de foto te maken.

Vliegveld Hilversum, met aan de linkerkant de ‘Ster van Loosdrecht’

Vliegveld Hilversum, met aan de linkerkant de ‘Ster van Loosdrecht’

Nico Karssemeijer, de vader van de dronepiloot in kwestie, beweert dat Kager vorig jaar al beweerde dat er aangifte gedaan zou worden, maar dat er tot op heden nog geen actie is ondernomen. Volgens hem is men er vooral op uit om dronepiloten in een kwaad daglicht te stellen. “Vliegveld Hilversum kent vele luchtfotografen en die vinden die drones maar niks.”

Ook is Karssemeijer senior – zelf VFR vlieger – het niet eens met de bewering dat zijn zoon binnen een straal van 3 km van het vliegveld heeft gevlogen. “We zaten 3,5 km van het midden van het vliegveld. We zijn niet hoger dan 120 meter geweest. De aanvliegroute ligt op 300 meter. Niets aan de hand dus.”

Volgens de Regeling modelvliegen moeten dronepiloten die hobbymatig vliegen minimaal 3 km afstand houden van ongecontroleerde luchthavens. De vraag is nu of bewezen kan worden dat de vlucht inderdaad binnen die grens is uitgevoerd. De luchtvaartpolitie geeft aan het incident te gaan onderzoeken.

2 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.