Luchtvaartpolitie stelt onderzoek in naar prijswinnende dronefoto

Nortwin (rechts) bekijkt zijn winnende foto op de Professional Imaging
Nortwin (rechts) bekijkt zijn winnende foto op de Professional Imaging

Een dronefoto van de ‘Ster van Loosdrecht’ is voor vliegveld Hilversum aanleiding geweest om aangifte te doen naar de maker van de foto, de 17-jarige Nortwin Karssemeijer uit Loosdrecht. De foto, die al in juni vorig jaar gemaakt werd, viel onlangs in de prijzen bij een dronefotowedstrijd die werd uitgeschreven door Wiebe de Jager van Dronewatch.

“We zagen de foto via internet. We kregen al meteen het idee dat die van te dichtbij is gemaakt. Dat bleek ook zo te zijn toen we de afstanden gingen nameten met Google Earth’’, verklaart vliegveldbestuurslid Vincent Kager in de Gooi- en Eemlander. Volgens hem is er sprake van een directe bedreiging van de vliegveiligheid, doordat de dronepiloot binnen een straal van 3 kilometer van het vliegveld heeft gevlogen om de foto te maken.

Vliegveld Hilversum, met aan de linkerkant de ‘Ster van Loosdrecht’
Vliegveld Hilversum, met aan de linkerkant de ‘Ster van Loosdrecht’

Nico Karssemeijer, de vader van de dronepiloot in kwestie, beweert dat Kager vorig jaar al beweerde dat er aangifte gedaan zou worden, maar dat er tot op heden nog geen actie is ondernomen. Volgens hem is men er vooral op uit om dronepiloten in een kwaad daglicht te stellen. “Vliegveld Hilversum kent vele luchtfotografen en die vinden die drones maar niks.”

Ook is Karssemeijer senior – zelf VFR vlieger – het niet eens met de bewering dat zijn zoon binnen een straal van 3 km van het vliegveld heeft gevlogen. “We zaten 3,5 km van het midden van het vliegveld. We zijn niet hoger dan 120 meter geweest. De aanvliegroute ligt op 300 meter. Niets aan de hand dus.”

Volgens de Regeling modelvliegen moeten dronepiloten die hobbymatig vliegen minimaal 3 km afstand houden van ongecontroleerde luchthavens. De vraag is nu of bewezen kan worden dat de vlucht inderdaad binnen die grens is uitgevoerd. De luchtvaartpolitie geeft aan het incident te gaan onderzoeken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Luchtvaartpolitie stelt onderzoek in naar prijswinnende dronefoto

  • 11 mei 2017 om 15:22
    Permalink

    Ik heb veel gevlogen en gezien , maar ik ken geen ander land dat ook werkelijk alles maar dan ook alles controleert en tot op de grens van het onmogelijke zit. Zo ook met drone’s. Zelfs recreatieve wielrenners worden nog geflitst als ze harder rijden op een 30 km zone weg die voor auto’s geldt. Bestuur je iets met een aandrijving buiten dan een. Verplicht standaard bewijs halen zoals in de zin van een bromfiets.wil je zwaardere drone dan een vervolg zoals in de zin van auto / motor ed ed .dan houden we het leuk in betaalbaar.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier