Delftse drone-ontwikkelaar neemt belang in computer vision-startup

DAR_Birds_ai

De Delftse onderneming Delft Aerial Robotics (DAR) is een strategische samenwerking aangegaan met Birds.ai, een startup die zich bezig houdt met kunstmatige intelligentie en slimme algoritmes voor het analyseren van luchtbeelden gemaakt door drones. Het doel is om het beheren van grote gebieden te vereenvoudigen. We vroegen Pieter Oranje van Birds.ai om nadere toelichting.

Waar kan de technologie van Birds.ai voor ingezet worden? Aan wat voor toepassingen moet je denken? 

“Goede vraag. Door dieren te kunnen detecteren en classificeren kunnen we boeren in bijvoorbeeld Australië en Zuid-Amerika een (near) realtime kaart bieden met daarop de locatie van het vee. Ook kunnen we natuurreservaatbeheerders in Afrika helpen met het monitoren en beschermen van hun dieren.”

Birds_ai

Zijn er partijen die aan vergelijkbare oplossingen werken? Waarom is Birds.ai uniek?

“De technieken die wij gebruiken voor onze automatische objectdetectie zijn uniek, omdat computer vision nog niet wordt toegepast op luchtbeelden. Dit is een stuk ingewikkelder dan objectdetectie in normale, horizontale fotografie.”

Wanneer kunnen we het eerste product cq. de eerste toepassing verwachten waar deze techniek in verwerkt is?

“Ons platform is operationeel, maar wel in ontwikkeling. Vanaf juli verwachten wij de eerste klanten te bedienen, waarbij de toepassingen variëren van het detecteren van chimpanseenesten tot wildebeests en pinguïns.”

“Vanwaar de keuze voor DAR? Of kan de technologie dadelijk ook in andere systemen (van andere partijen) verwerkt worden?”

“Door de investering van DAR en de kennis, expertise op het gebied van drones en robotica, denken wij een mooie stap vooruit te hebben gezet. We geloven in de missie van DAR om in Delft dé hub van het automatiseren van drone workflows in de wereld te maken en hopen daaraan bij te dragen en van te profiteren.”

Hoe lang bestaat Birds.ai cq. Dutch UAS al? Wie was de oprichter, en uit hoeveel mensen bestond het team net voor de overname?

“Dutch UAS is in 2014 opgericht, en richtte zich oorspronkelijk op het maken van een betaalbare drone oplossing de gebruikt kan worden om stroperij tegen te gaan. De organisatie is opgericht door Kitso Epema, en op zijn piek bestond het team uit 7 man. Inmiddels werken we met 5 man door aan zowel Dutch UAS als Birds.ai.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier