ProRegelgeving

Kamerleden kritisch over voorgestelde minidrone-regeling

Drone regelgeving

Tot eind maart konden Tweede Kamerleden reageren op het voorstel van staatssecretaris Dijksma om binnenkort de minidrone-regeling in te voeren, die het mogelijk moet maken om commercieel gebruik te gaan maken van drones onder de 4 kg, zonder dat hiervoor een zeer uitgebreide opleiding en certificeringsprocedure voor nodig is. Inmiddels zijn de nodige vragen binnengekomen. Alhoewel verschillende partijen het economisch potentieel van drones onderstrepen is niet iedereen even positief.

Op de verzamelbrief luchtvaart, waarin de minidrone-regeling werd aangekondigd, zijn vragen gekomen van de VVD, PvdA, CDA en D66. De VVD-fractie is verheugd dat er voor professionele gebruikers substantieel lagere lasten ontstaan onder het lichtere regime, maar vraagt zich wel of hoe onder andere de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) tegenover de minidrone-regeling staat. Ook vragen de kamerleden zich af hoe de grens van 4 kg tot stand is gekomen. Daarnaast wil de VVD graag weten hoe men ervoor gaat zorgen dat recreatieve gebruikers van drones beter op de hoogte gebracht kunnen worden van de regelgeving.

Mogelijke gevolgen botsing drone en vliegtuig
Ook de leden van het CDA vragen zich af hoe het zit met het onderscheid tussen speelgoeddrones en professionele toestellen. De CDA fractie wil daarom graag weten of er wel eens onderzoek is gedaan naar het effect van een botsing tussen een drone en een verkeersvliegtuig. Daar kunnen de leden van D66 zich ook in vinden: wat zijn de gevolgen als een minidrone in een vliegtuigmotor of -voorruit belandt? Ook vraagt D66 zich af hoe het zit met landingsplaatsen van traumaheli’s: zijn hier restricties van kracht?

Privacy en handhaving
Ook de mogelijke inbeuk op de privacy roept vragen op, bij zowel VVD als PvdA. Ook het mogelijk misbruik van minidrones door terroristen wordt aangekaart, door CDA en PvdA. Dan is er nog de vraag wie de nieuwe regeling gaat handhaven: komt dat op het bord van de Inspectie Leefomgeving en Transport, of wordt de politie hiervoor verantwoordelijk? En hoe zit het met de registratie van dronegebruikers en/of drones?

Deze en andere vragen zullen de komende weken door de staatssecretaris beantwoord moeten worden. Dan zal ook blijken of de minidrone-regeling inderdaad ingevoerd kan worden, en zo ja, in welke vorm en op welke termijn.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier