Veel mensen tuinen in 1 aprilgrap ‘Drone Your Home’ 

1-april

Vanmorgen kondigden we vol trots een nieuwe dienst aan, Drone Your Home. Het idee was dat dronefotografen die zich aangemeld hebben bij PixAir desgevraagd bij huiseigenaren op bezoek zouden gaan om hun huis vanuit de lucht op de foto te zetten. Helaas: het betrof een 1 aprilgrap. Toch dachten veel mensen dat het serieus was.

Mensen die Dronewatch al wat langer volgen weten dat het idee volgens de huidige regels eigenlijk helemaal niet uit te voeren is. Je mag immers niet vliegen boven aaneengesloten bebouwing, waardoor het merendeel van de huizen al meteen zouden afvallen. Het verhaal dat een touwtje aan de drone de oplossing zou zijn is klinkklare onzin. (Alhoewel er wel degelijk andere regels gelden voor kabelvliegers!)

Ook het idee om mensen achteraf via een donatie te betalen voor het maken van een luchtfoto is discutabel. Je mag als amateur dronepiloot niet in opdracht foto’s maken. Als er achteraf alsnog voor de opdracht wordt betaald, dan is er eigenlijk sprake van commercieel gebruik van drones en dan moet je als dronepiloot aan zeer strenge eisen voldoen.

Desondanks kregen we via de email meerdere mailtjes binnen van (amateur) dronepiloten die hun diensten wel willen aanbieden. Een enkeling liet zich op Facebook kritisch uit over het initiatief, en een aantal mensen had vrij snel in de gaten dat er sprake moest zijn van een grap. Een paar huiseigenaren lieten hun adres achter, maar hadden slechts 10 of 15 euro over voor een foto.

Mocht de veelbesproken minidrone-regeling binnenkort eindelijk ingevoerd worden, dan ligt het alsnog voor de hand om iets van een vraag- en aanbodsite op te zetten. Wellicht gaan we een dergelijke functionaliteit nog toevoegen aan PixAir, want dat platform bestaat ècht. Ook na 1 april.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier