MarktNieuws

DJI klaagt Yuneec aan om patentinbreuk

DJI-vs-Yuneec

Dronefabrikant DJI heeft concurrent Yuneec aangeklaagd omdat het bedrijf inbreuk zou maken op twee patenten van DJI. Het gaat daarbij volgens DJI om technologieën die zowel in de Typhoon Q500-serie als in de nieuwe Typhoon H voorkomen. DJI eist nu bij een Amerikaanse rechtbank dat Yuneec de verkoop van deze producten stopt en een schadevergoeding betaalt.

Watch Me
Volgens DJI is onder andere de Watch Me-functie van Yuneec direct afgekeken van de drones die DJI heeft ontwikkeld. Het gaat hierbij om een patent op het volgen van personen of objecten. Volgens DJI heeft Yuneec de patentportfolio van DJI bestudeerd om daarna met een eigen variant te komen van wat bij DJI Follow Me en sinds de Phantom 4 ActiveTrack heet.

Watch-Me

SteadyGrip
Ook de SteadyGrip van Yuneec zou inbreuk maken op een patent van DJI. Volgens DJI maakt Yuneec met dit product inbreuk op een patent dat een verwisselbaar bevestigingssysteem beschrijft. Dit systeem heeft DJI toegepast in de Osmo beeldstabilisator, en zou dus door Yuneec afgekeken zijn. De SteadyGrip wordt standaard meegeleverd bij een aantal uitvoeringen van de Typhoon Q500.

DJI eist nu dat Yuneec de verkoop van alle producten staakt die inbreuk zouden maken op de genoemde patenten. Het gaat daarbij dus om de drones uit de Q500-serie en de nieuwe Typhoon H. Ook de SteadyGrip valt onder de aanklacht. Verder wil dat Yuneec een vergoeding betaalt voor de geleden schade en opdraait voor de kosten van de juridische procedure.

Links de Osmo van DJI, rechts de SteadyGrip van Yuneec
Links de Osmo van DJI, rechts de SteadyGrip van Yuneec

Geduchte concurrent
Naarmate de markt voor drones groeit nemen ook de economische belangen toe, en was het te verwachten dat het op een gegeven moment zou uitdraaien op een patentstrijd. DJI is nog altijd de onbetwiste marktleider als het gaat om de verkoop van zowel consumentendrones als drones voor professionele gebruikers, maar Yuneec is – mede dankzij een forse investering van Intel eind vorig jaar – hard om weg om uit te groeien tot een geduchte concurrent.

De uitkomst van deze patentstrijd heeft mogelijk ook gevolgen voor andere dronefabrikanten. De follow me-functie bijvoorbeeld is inmiddels gemeengoed geworden, dus als DJI haar gelijk haalt op dit onderdeel, kunnen mogelijk ook andere dronefabrikanten schadeclaims tegemoet zien. Daar staat tegenover dat het nog maar de vraag is of de patenten niet te generiek zijn om te kunnen claimen dat een andere partij er inbreuk op maakt.

Een vertegenwoordiger van DJI zegt dat het bedrijf geen problemen heeft met concurrentie, maar wel haar intellectueel eigendom zal verdedigen. “Met deze schadeclaim willen we ervoor zorgen dat onze investeringen op het gebied van ontwikkeling in deze opbloeiende markt veilig worden gesteld.”

De claim van DJI kan hier bekeken worden. Een woordvoerder van Yuneec stelt dat de aanklacht momenteel bestudeerd wordt, en dat er later een officiele reactie volgt. Vooralsnog heeft de aanklacht geen gevolgen voor de Europese markt.

Update 11:24: reactie Yuneec toegevoegd

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier