BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Zwanenburgbaan korte tijd gesloten na drievoudige drone-melding

Vliegtuig vs drone

De Zwanenburgbaan bij Schiphol is gisteren korte tijd gesloten geweest nadat drie landende vliegtuigen kort na elkaar melding maakten van een drone. Dat meldt RTVNH. Het eerste vliegtuig naderde de drone tot op enkele tientallen meters afstand. Een tweede vliegtuig zag de drone aan de linkerzijde voorbij komen. De piloot van een Airbus van EasyJet die daarop volgde zei zelfs 3 drones gezien te hebben.

Nadat de meldingen binnenkwamen besloot de luchtverkeersleiding om de Zwanenburgbaan korte tijd af te sluiten, waardoor ander landend vliegverkeer moest uitwijken naar andere banen. Inmiddels zijn de Landelijke Eenheid (LE), het Openbaar Ministerie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid ingelicht over het incident. Luchtverkeersleiding Nederland doet zelf ook onderzoek.

De vermoedelijke plek waar de drone(s) vlo(o)gen. Bron: The Aviation Herald

De vermoedelijke plek waar de drone(s) vlo(o)gen. Bron: The Aviation Herald

De timing van het incident is bijzonder ongelukkig. Binnenkort wordt er een besluit genomen over het invoeren van de zogenaamde minidrone-regeling, en diverse kamerleden hebben inmiddels vragen gesteld over de luchtverkeersveiligheid. Gevreesd wordt dat piloten van onbemande toestellen niet genoeg kennis hebben van onder meer gebieden waar niet gevlogen mag worden, zoals de CTRs rond vliegvelden als Schiphol.

Verschillende dronefabrikanten voegen inmiddels softwarematige beperkingen toe aan hun toestellen, die moeten voorkomen dat de drones kunnen opstijgen in de buurt van vliegvelden. Maar niet alle drones zijn uitgerust met dergelijke systemen. Ook kan het zijn dat mensen moedwillig deze beveiligingen omzeilen.

Drones mogen niet binnen het wit omlijnde gebied vliegen. Bron: vliegjedroneveilig.nl

Drones mogen niet binnen het wit omlijnde gebied vliegen. Bron: vliegjedroneveilig.nl

3 Comments

Leave a Reply

Beleef de PowerEgg op Bright Day
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.