Zwanenburgbaan korte tijd gesloten na drievoudige drone-melding

De Zwanenburgbaan bij Schiphol is gisteren korte tijd gesloten geweest nadat drie landende vliegtuigen kort na elkaar melding maakten van een drone. Dat meldt RTVNH. Het eerste vliegtuig naderde de drone tot op enkele tientallen meters afstand. Een tweede vliegtuig zag de drone aan de linkerzijde voorbij komen. De piloot van een Airbus van EasyJet die daarop volgde zei zelfs 3 drones gezien te hebben.

Nadat de meldingen binnenkwamen besloot de luchtverkeersleiding om de Zwanenburgbaan korte tijd af te sluiten, waardoor ander landend vliegverkeer moest uitwijken naar andere banen. Inmiddels zijn de Landelijke Eenheid (LE), het Openbaar Ministerie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid ingelicht over het incident. Luchtverkeersleiding Nederland doet zelf ook onderzoek.

De vermoedelijke plek waar de drone(s) vlo(o)gen. Bron: The Aviation Herald
De vermoedelijke plek waar de drone(s) vlo(o)gen. Bron: The Aviation Herald

De timing van het incident is bijzonder ongelukkig. Binnenkort wordt er een besluit genomen over het invoeren van de zogenaamde minidrone-regeling, en diverse kamerleden hebben inmiddels vragen gesteld over de luchtverkeersveiligheid. Gevreesd wordt dat piloten van onbemande toestellen niet genoeg kennis hebben van onder meer gebieden waar niet gevlogen mag worden, zoals de CTRs rond vliegvelden als Schiphol.

Verschillende dronefabrikanten voegen inmiddels softwarematige beperkingen toe aan hun toestellen, die moeten voorkomen dat de drones kunnen opstijgen in de buurt van vliegvelden. Maar niet alle drones zijn uitgerust met dergelijke systemen. Ook kan het zijn dat mensen moedwillig deze beveiligingen omzeilen.

Drones mogen niet binnen het wit omlijnde gebied vliegen. Bron: vliegjedroneveilig.nl
Drones mogen niet binnen het wit omlijnde gebied vliegen. Bron: vliegjedroneveilig.nl

(coverfoto: Milliped, CC-BY-SA)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Zwanenburgbaan korte tijd gesloten na drievoudige drone-melding

 • 2 april 2016 om 21:16
  Permalink

  Opsporen en vervolgen voor poging tot doodslag zou een idee kunnen zijn. Vlieger heeft kennelijk geen idee wat het gevolg van een impact hier kan zijn…

  Beantwoorden
 • 3 april 2016 om 08:29
  Permalink

  Er is mijnsinziens een klimaat ontstaan bij piloten en luchtverkeersleiding tegen drones. Ook hoor ik regelenmatig pilotenen die voorheen veel fotovluchten konden maken voor leuke bij verdienste en zo hun minimale vlieguren (betaald) op peil konden houden alle manieren aangrijpen om drones zwart te maken.
  Drones zijn daar dan ook gesprek van de dag. Ik denk dat piloten bewust of onbewust vogels aanzien voor drones, met die snelheden zijn kleinere drones en vogels van bovenaf en die afstanden nauwelijks te onderscheiden.

  Minidrone regeling heeft hier verder niks mee te maken, CTR blijft in tact. Ik denk dat ze gewoon signaal jammers moeten installeren die alle 2,4 GHz WiFi signalen rond landingsbanen uit de lucht halen.

  Beantwoorden
 • 8 april 2016 om 16:26
  Permalink

  Als we met een drone willen blijven vliegen gebruik je nuchtere verstand en hou je aan de regels die nu gelden anders worden deze steeds aangescherpt zodat er bijna nergens meer gevlogen mag worden af willen we met zen allen op een door de overheid aangewezen stukje weiland staan .

  Beantwoorden
 • 19 augustus 2019 om 14:02
  Permalink

  Er wordt met enige regelmaat melding gemaakt van een (vermoedelijke) drone of drones.
  Zowel in Nederland als daarbuiten.
  Ook nu zijn de genoemde drones niet onderschept en weten we dus niet of het daadwerkelijk om een of meerdere drones gaat..
  U.F.O. is de betere term denk ik, zolang het niet is vastgesteld blijft het een vermoeden.
  De negatieve propaganda doet onze hobby/vak geen goed.
  Uiteraard ben je niet goed bezig wanneer je anderen in gevaar brengt, laat daar geen twijfel over bestaan.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier