BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

CDA wil betere voorlichting na drone-incident Schiphol

Veilig vliegen met een droneTweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) wil dat de overheid meer gaat doen aan voorlichting omtrent het veilig vliegen met drones. Dit naar aanleiding van het meest recente incident bij Schiphol, waarbij drie vliegtuigen melding maakten van een drone nabij de landingsbaan. Ook de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) vindt dat er naast strengere regelgeving een grote publiekscampagne moet komen.

Tweede Kamerlid Van Helvert (CDA) pleitte zaterdag via Twitter voor striktere handhaving in combinatie met een campagne. Van Helvert is ook één van de Kamerleden die onlangs kritische noten plaatste bij de voorgenomen minidrone-regelgeving, die het commercieel gebruik van drones moet vereenvoudigen. Hij wil niet wachten op het volgende overleg hierover en stuurt maandag nieuwe kamervragen naar de staatssecretaris.

Ook de VNV pleit voor meer voorlichting. “Een grootscheepse campagne van de overheid zou het publiek in ieder geval kunnen wijzen op de gevaren. Tot nu toe hebben wij daar weinig van vernomen”, zegt Steven Verhagen van de VNV tegen De Telegraaf. “Als er niets gebeurt, dan verwacht ik dat het een kwestie van tijd is voordat er grotere ongelukken gebeuren.”

Vlieg je drone veilig
Dronewatch nam vorig jaar als eerste particuliere organisatie het initiatief voor een ‘Vlieg je drone veilig‘ campagne, gevolgd door een Veilig vliegen-campagne van drones.nl. De overheid startte kort daarop ook met het geven van publieksvoorlichting, maar de impact daarvan is beperkt gebleven doordat er geen budget beschikbaar was voor een bredere campagne.

Wiebe de Jager van Dronewatch: “Ik ben het met Van Helvert eens dat er meer gedaan kan worden aan voorlichting. Daar hebben websites als Dronewatch zeker een rol in te spelen, en die taak nemen we dan ook op ons. Maar ons budget is beperkt en we kunnen geen grootschalige campagne voeren, zoals het Kamerlid voorstelt. Ik denk dan ook dat er een taak is weggelegd voor de overheid om samen met verkopers van drones en informatieve websites zoals Dronewatch en drones.nl een brede publiekscampagne te starten.”

Vlieg je drone veilig krantenartikel

Dronefotografie (2016)

One Response

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.