Spherie: de eerste drone die ontwikkeld is voor 360 graden-video

Spherie drone

Als je aan de slag wilt met 360 graden-luchtopnamen, dan kun je natuurlijk een 360 graden-camera onder je drone hangen, maar echt fantastische resultaten levert dat niet op. De Spherie van spiceVR moet daar verandering in brengen: het is een kubusvormige drone met aan alle 6 de kanten een camera. Het geheel wordt de lucht in gebracht door 8 propellers.

Groeiende vraag naar 360 graden-content
Met de opmars van virtual reality headsets en videoplayers die 360 graden-content kunnen afspelen ontstaat er ook een toenemende vraag naar immersive video’s. Dat zijn videobeelden waarbij de kijker alle kanten op kan kijken, alsof je middenin de actie zit. Als je zo’n video op een smartphone bekijkt, kun je bijvoorbeeld de telefoon om je heen draaien om de video vanuit een ander blikveld te bekijken.

Om dergelijke video’s op te nemen heb je speciale 360 graden-camera’s nodig. Deze bestaan in allerlei soorten en maten, van zware constructies met meerdere objectieven tot lichte 360 graden action cams zoals de Samsung Gear 360 of de Ricoh Theta S. Laatstgenoemde camera kun je prima onder een drone hangen, maar de opnamen zijn niet van heel goede kwaliteit. Bovendien heb je altijd de drone zelf in beeld.

6 camera’s
De Spherie drone is vanaf het begin ontwikkeld met het opnemen van 360 graden-video’s in het achterhoofd. Het speciale kubusvormige frame zorgt ervoor dat er ruimte is voor 6 GoPro camera’s, die elk een deel van de uiteindelijke video opnemen. Middels speciale stitching software kunnen de afzonderlijke videobeelden tot één 360 graden-video worden omgezet.

Doordat er gebruik gemaakt wordt van meerdere camera’s om het beeld op te nemen kan ook de resolutie van de uiteindelijk video hoog genoeg worden om ervoor te zorgen dat er voldoende detail bewaard blijft. En doordat de camera’s aan de zijkanten gemonteerd zijn heb je ook geen last van propellers in beeld.

Hoe zo’n aerial 360 video eruit ziet, kun je in onderstaande video bekijken (let op: de 360 graden-player van YouTube wordt niet door iedere browser ondersteund):

Andere toepassingen
Volgens de ontwikkelaars is de Spherie niet alleen geschikt voor het maken van unieke VR video’s, maar kan deze ook ingezet worden om opnamen te maken na calamiteiten, of voor stadsontwikkelingsprojecten.

Wat de Spherie moet gaan kosten en wanneer deze beschikbaar komt is nog niet bekend.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier