DJI heeft plannen om centimeternauwkeurige vorm van GPS te implementeren

De volgende generatie drones van DJI kan wellicht tot op de centimeter nauwkeurig navigeren. Dat blijkt uit een recente handelsmerkregistratie van de term D-RTK, wat duidt op Real Time Kinematic Differential GPS (RTK DGPS). Een dergelijk systeem maakt gebruik van twee GPS ontvangers die met elkaar in verbinding staan om tot een extra nauwkeurige positiebepaling te komen.

De trademark registration van de term D-RTK verscheen enkele dagen geleden op de website van Justia Trademarks. RTK systemen worden bijvoorbeeld gebruikt door landmeters en bouwbedrijven, voor het uitvoeren van nauwkeurige landmetingen. Bij RTK DGPS wordt er gebruik gemaakt van een referentieontvanger in een basisstation, die via een radioverbinding in contact staat met de mobiele GPS ontvanger. Door faseverschillen tussen de satellietsignalen en de zelf gegenereerde radiosignalen te meten kan de positie van de mobiele ontvanger tot op enkele centimeters nauwkeurig worden bepaald.

Geen ground control points meer nodig
Een drone voor de professionele markt die uitgerust is met RTK DGPS kan ondermeer gebruikt worden voor het maken van nauwkeurige kaarten, zonder dat daarvoor eerst op de grond zogenaamde ground control points ingemeten hoeven te worden. Ook voor het maken van nauwkeurige 3D modellen komt de precieze positiebepaling goed van pas.

Het is niet aannemelijk dat deze technologie ook toegepast zal worden in consumentendrones. Zo moet de positie van het basisstation eerst nauwkeurig worden ingemeten. Ook is in sommige landen een zendvergunning vereist voor het gebruik van RTK systemen, in verband met de UHF radioverbinding tussen grondstation en mobiele ontvanger.

Overigens is DJI niet de eerste partij die RTK DGPS toepast in drones. Zo is er voor de onder landbouwers populaire eBee fixed wing drone al een RTK module voorhanden. Ook voor Arducopter is er al een RTK DGPS systeem beschikbaar, in de vorm van Piksi.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. Vanaf 30 augustus 2018 is Wiebe te zien als coach&jurylid in het tv-programma 'Drone Masters'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak kans op deze backpack t.w.v. € 199,-!

We hebben weer een mooie winactie lopen! Wil jij deze Torvol Drone Adventure Backpack ter waarde van € 199,- winnen? Check snel onze review en lees hoe je kans maakt op een hagelnieuw exemplaar van deze backpack voor outdoor beeldmakers!