NieuwsPro

DJI heeft plannen om centimeternauwkeurige vorm van GPS te implementeren

De volgende generatie drones van DJI kan wellicht tot op de centimeter nauwkeurig navigeren. Dat blijkt uit een recente handelsmerkregistratie van de term D-RTK, wat duidt op Real Time Kinematic Differential GPS (RTK DGPS). Een dergelijk systeem maakt gebruik van twee GPS ontvangers die met elkaar in verbinding staan om tot een extra nauwkeurige positiebepaling te komen.

De trademark registration van de term D-RTK verscheen enkele dagen geleden op de website van Justia Trademarks. RTK systemen worden bijvoorbeeld gebruikt door landmeters en bouwbedrijven, voor het uitvoeren van nauwkeurige landmetingen. Bij RTK DGPS wordt er gebruik gemaakt van een referentieontvanger in een basisstation, die via een radioverbinding in contact staat met de mobiele GPS ontvanger. Door faseverschillen tussen de satellietsignalen en de zelf gegenereerde radiosignalen te meten kan de positie van de mobiele ontvanger tot op enkele centimeters nauwkeurig worden bepaald.

Geen ground control points meer nodig
Een drone voor de professionele markt die uitgerust is met RTK DGPS kan ondermeer gebruikt worden voor het maken van nauwkeurige kaarten, zonder dat daarvoor eerst op de grond zogenaamde ground control points ingemeten hoeven te worden. Ook voor het maken van nauwkeurige 3D modellen komt de precieze positiebepaling goed van pas.

Het is niet aannemelijk dat deze technologie ook toegepast zal worden in consumentendrones. Zo moet de positie van het basisstation eerst nauwkeurig worden ingemeten. Ook is in sommige landen een zendvergunning vereist voor het gebruik van RTK systemen, in verband met de UHF radioverbinding tussen grondstation en mobiele ontvanger.

Overigens is DJI niet de eerste partij die RTK DGPS toepast in drones. Zo is er voor de onder landbouwers populaire eBee fixed wing drone al een RTK module voorhanden. Ook voor Arducopter is er al een RTK DGPS systeem beschikbaar, in de vorm van Piksi.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier