Nieuws

CDA en VVD willen pilot met AED-drones in provincie Utrecht

Als het aan de CDA- en VVD-fracties in de Provinciale Staten van Utrecht ligt komt er een testlocatie voor drones in de provincie Utrecht. Daar kan dan onder andere geëxperimenteerd worden met ambulance-drones. Dat blijkt uit een aantal schriftelijke vragen aan het dagelijks bestuur van de provincie.

Testlocatie in Utrecht

De twee partijen zouden graag zien dat er ergens in Utrecht een locatie komt waar gemeenten en onderwijsinstellingen kunnen experimenteren met specifieke toepassingen van drones. Zo wordt onder andere het voorbeeld van de AED-drone aangehaald, die in spoedeisende situaties snel een defibrillator zou kunnen bezorgen.

De vragenstellers willen graag weten hoe Gedeputeerde Staten aankijkt tegen het gebruik van drones in het algemeen. Ook wil men specifiek weten of het provinciebestuur mee wil werken aan een pilot in samenwerking met de TU Delft, de Gemeenschappelijke Meldkamer Utrecht (GMU) en het Regionaal Ambulance Vervoer Utrecht (RAVU).

Toelichting statenleden

CDA Statenlid Derk Boswijk: “Innovaties op het gebied van drones nemen een enorme vlucht. Natuurlijk zijn er regels nodig voor veiligheid en privacy. Deze strenge regels zorgen er echter ook voor dat innovatie en experimenten telkens moeilijker worden, terwijl we als Provincie Utrecht graag bekend staan als innovatieve regio. Graag zien we daarom dat er gekeken wordt naar mogelijkheden voor een experimenteerruimte en een pilot.”

VVD Statenlid Ron van Reenen: “Een drone, voorzien van een AED, kan worden ingezet bij hartfalen, verdrinkingen, trauma’s en ademhalingsproblemen. Met de responssnelheid van de drone stijgt de overlevingskans van de patiënt na een hartstilstand van 8% naar 80%. De drone vindt zijn weg via de GPS coördinaten van de patiënt. De drone kan snelheden halen van ongeveer 100 km/u, weegt 4 kilo en kan 4 kilo last dragen.”

(coverfoto: TU Delft)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier