Brandweer Nieuw-Zeeland wil landelijke dronevloot

Drone-brand

De nationale brandweer in Nieuw-Zeeland overweegt om een serie drones te gaan inzetten bij calamiteiten zoals branden en ongelukken. Ook wil de Fire Service met de drones andere overheidsdiensten assisteren, bijvoorbeeld bij het verrichten van sporenonderzoek op een plaats delict.

Het is de bedoeling dat er in totaal 17 drones worden aangeschaft, die ieder worden ondergebracht in een zogenaamde HazMat-truck. Dat zijn voertuigen die worden ingezet bij grootschalige incidenten, zoals een chemische brand of ongelukken waarbij mogelijk giftige stoffen vrijkomen.

Inmiddels heeft de korpsleiding een aanbesteding uitgeschreven, waarop verschillende leveranciers van drones kunnen intekenen. Daarnaast wordt er begonnen met het opleiden van brandweerlieden die de RPAS moeten gaan bedienen. Eenmaal gecertificeerd hoeft er niet voor iedere inzet een vluchtplan te worden opgesteld.

Volgens een woordvoerder is het de bedoeling dat de drones de responstijden omlaag brengen, de communicatie verbeteren en in sommige gevallen de inzet van helikopters overbodig maken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier