Onderzoek

En garde! Zie hoe deze zelflerende drone een zwaardaanval afweert

Een team van Amerikaanse wetenschappers heeft een drone gedemonstreerd die dusdanig snelle reflexen heeft dat het toestel zelfs een aanval met een degen overleeft. Het doel van het onderzoek is om een zelflerende drone te ontwikkelen die ook snel bewegende obstakels kan ontwijken.

De AgileQuad werd ontwikkeld aan de Stanford University. Dankzij een ingebouwde camera kan de drone zijn directe omgeving waarnemen. Een snelle beeldprocessor zorgt voor een realtime interpretatie van die beelden. Zodra een botsing dreigt, grijpt de computer in en worden er snel ontwijkende stuurcommando’s gegeven aan de drone.

Machine learning
De processor maakt gebruik van machine learning om de reflexen automatisch te verbeteren. Daardoor zal de drone na verloop van tijd steeds beter in staat zijn in te schatten hoe bewegende objecten het beste vermeden kunnen worden. Het systeem is inmiddels dusdanig goed getraind dat de drone zelfs de degen van een schermer kan ontwijken.

Inmiddels hebben de onderzoekers een eerste rapport geschreven over het systeem, met als titel A Real-Time Framework for Kinodynamic Planning with Application to Quadrotor Obstacle Avoidance. Het is de bedoeling dat de drone op termijn ook wordt uitgerust met andere sensoren, waaronder laserdetectors en ultrasoon afstandmeters.

Voor zover bekend zijn de onderzoekers niet van plan om de drone ook uit te rusten met een sabel, zodat deze terug kan vechten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier