Nieuws

Dronepiloten Schipholincident opgepakt bij Spaarnwoude

De bestuurders van de drones die onlangs gevaarlijk dicht bij Schiphol vlogen zijn vandaag opgepakt in recreatiegebied Spaarnwoude. Dat meldt het Haarlems Dagblad. De dronevliegers werden opgemerkt door boswachters, die naar aanleiding van een waarschuwing van de luchtvaartpolitie extra alert waren op rondvliegende drones in de buurt van Schiphol.

Aanhouding

Op 1 april werd er door drie piloten op een rij melding gemaakt van één of meer drones op hun aanvliegroute, ter hoogte van Zwanenburg. De luchtvaartpolitie nam het incident direct in behandeling en startte een onderzoek. Boswachters in de regio werd gevraagd om ondertussen extra te letten op mensen met drones.

Dat leidde vandaag tot een aanhouding, en het bleek daarbij te gaan om meerdere dronepiloten. Twee drones werden in beslag genomen. Het is nog niet bekend wat de dronepiloten aan het doen waren en wat hun motieven waren om nabij Schiphol te vliegen.

Geofencing

Het in de nabijheid van Schiphol vliegen met drones zou verhinderd moeten worden door geofencing, een softwarematige beperking die ervoor zorgt dat drones niet kunnen opstijgen op plekken waar dat niet mag. Gisteren bleek echter uit een geofencing-experiment dat niet alle drones daadwerkelijk aan de grond blijven in de nabijheid van Schiphol.

Update 13-4-2016
Volgens de politie ging het om twee mannen van 36 en 44 jaar die met een videobril op hun drones aan het besturen waren. Het is niet bekend of het inderdaad gaat om de personen die betrokken waren bij de drone-melding van 1 april.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier