FPV Racing komt binnen ieders handbereik met de Atom drone

“The World Is Your Racetrack”, zo wordt er op crowdfundplatform Indiegogo reclame gemaakt voor de Atom drone, een kleine racedrone die nog geen 250 gram weegt. Het wondertje van techniek biedt desondanks een live FPV videofeed waardoor je tijdens het vliegen vanuit de ‘cockpit’ mee kunt kijken met het toestel.

Opmars van FPV racing

Dankzij de opmars van FPV Racing als dé nieuwe high tech sport  kan het natuurlijk niet uitblijven dat fabrikanten zich storten op het maken van racedrones die wat laagdrempeliger zijn qua montage dan de huidige toestellen, die vaak redelijk wat technische kennis vragen van de piloot in spé. Daar komt bij dat de meeste racedrones zwaarder zijn dan 250 gram, waardoor ze in de VS verplicht geregistreerd moeten worden. Niet iedereen is daar even happig op.

RotorX-RX122-Atom-FPV-drone

Tot 100 km/uur

De Atom RX122 brengt daar verandering in. Ten eerste is het toestel ready to fly, je hoeft dus niet te solderen of eerst op zoek te gaan naar de juiste onderdelen. (Voor diegenen die het niet erg vinden om wat te knutselen: er komt ook een DIY versie beschikbaar.) Ten tweede komt het toestel compleet met een videoverbinding met een range van 2 kilometer. En last but not least: ondanks zijn geringe afmetingen (122 mm diagonaal) kan de Atom snelheden bereiken tot ruim 100 km/uur.

Natuurlijk zal er tijdens het racen met de Atom af en toe best iets misgaan, crashes horen er nu eenmaal bij als je gaat racen met drones. Maar dankzij het geringe gewicht en het carbon fiber frame zou de drone prima tegen een stootje moeten kunnen. Bovendien zullen de verschillende onderdelen goed te verkrijgen en makkelijk te vervangen zijn. De Atom kan daarnaast voorzien worden van een optionele HD-camera, zodat je ook na een race de beelden kan terugzien en delen met anderen.

Nog niet te koop

Er zijn wel een paar mitsen en maren. Ten eerste kun je de Atom nog niet in de winkel kopen. Het gaat immers om een crowdfundcampagne, het duurt nog een paar maanden voordat de drone gereed is. Als alles goed gaat natuurlijk, want helaas zijn er al meerdere crowdfunddrones op een fiasco uitgelopen, alhoewel het team achter de Atom drone – RotorX Racing – goede papieren lijkt te hebben om wel een succesvol product neer te zetten.

Een andere maar is dat het in Nederland niet is toegestaan om een drone te bedienen als je geen oogcontact hebt met het toestel. De versie met videobril kun je dus niet buiten gebruiken. In dat geval zul je gebruik moeten maken van de remote control met ingebouwd lcd-display.

Vanaf 319 dollar

Wil je laagdrempelig experimenteren met FPV Racing zonder meteen al te diep in de buidel te hoeven tasten, dan lijkt de Atom een interessant product. Voor 319 dollar reserveer je al een early bird zelfbouwversie. Voor 550 dollar zou je een ready to fly versie moeten ontvangen, inclusief remote control.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier