Nieuws

Duitse luchtverkeersleiding pleit voor verplicht dronebrevet

Wie in Duitsland met een drone wil vliegen zou verplicht moeten worden om eerst een vliegbrevet te halen. Dat vindt de Duitse luchtverkeersleiding DFS. Volgens de organisatie is het de afgelopen 15 maanden 12 keer voorgekomen dat er een drone in de buurt van een luchthaven vloog.

Volgens woordvoerder Ute Otterbein van de Duitse luchtverkeersleiding beseffen veel mensen die een drone besturen niet dat ze deelnemen aan het luchtverkeer. “We merken dat maar weinig mensen op de hoogte zijn van de luchtverkeersregels. Daardoor vliegt men op plekken waar dat niet mag.”

Toename van klachten
Het aantal incidenten is sterk toegenomen vergeleken met de periode ervoor. Ook lokale autoriteiten klagen over drones. Zo is in Nedersaksen het aantal meldingen omhoog gegaan van eens per maand naar meerdere per week. “Het aantal meldingen van grove overtredingen neemt toe, dus we moeten wel actie ondernemen”, aldus woordvoerder Silvana Reimann.

Volgens de Duitse luchtvaartorganisatie BDL zijn er veel positieve toepassingen van drones. “Maar dan moet een en ander wel gereguleerd worden. Het kan niet ten koste gaan van de luchtverkeersveiligheid”, stelt Sebastian Scholze van de BDL.

Verplichte registratie
Er gaan in Duitsland ook stemmen op om een verplicht registratiesysteem voor dronebezitters in te voeren. Die zou dan betrekking hebben op de wat zwaardere toestellen, vanaf een paar kilo. Totdat het zover is proberen lokale handhavers overtreders op te sporen via onder andere YouTubevideo’s, die in sommige gevallen voldoende bewijsmateriaal opleveren voor een bekeuring.

In Duitsland zijn er naar schatting zo’n 400.000 drones in gebruik, zowel door particulieren als door bedrijven. Dit aantal zou in 2020 kunnen oplopen tot ruim een miljoen toestellen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier