Deense onderzoekers testen impact dronepropellers op varkensvlees

Een team van onderzoekers verbonden aan het Drone Research Lab van de Aalborg University in Denemarken heeft een testopstelling ontwikkeld waarmee onderzocht kan worden wat de impact is van een draaiende dronepropeller als deze in aanraking komt met een stuk varkensvlees. Het experiment is bedoeld om meer inzicht te krijgen in de mogelijke verwondingen die de snel ronddraaiende propellers van drones kunnen veroorzaken.

Katapult
De opstelling bestaat uit een soort katapult, met daarop een motor gemonteerd die een dronepropeller aandrijft. Het geheel wordt richting een stuk varkensvlees geschoten. Een high speed camera maakt vervolgens met 3.000 fps opnamen van het moment dat de propeller met het vlees in aanraking komt. De onderzoekers maken gebruik van varkensvlees omdat dit qua dichtheid en weerstand veel gelijkenissen vertoont met menselijk weefsel.

Uit de opnamen blijkt dat een carbon propeller een flink stuk kan doordringen in het vlees. De onderzoekers willen nog geen conclusies verbinden aan de test, maar noemen de resultaten ‘interessant’. Met de huidige opstelling kunnen botsingen van drones tot 1,5 kg worden gesimuleerd, waarbij op het moment van impact een snelheid bereikt wordt van 15 meter per seconde.

Iglesias verwond door drone
Dat de propellers van drones inderdaad gevaarlijk kunnen zijn, bewees zanger Enrique Iglesias vorig jaar nog tijdens een concert. Hij reikte met zijn hand uit naar een drone die voor hem hing op opnamen te maken, maar greep mis en verliet het podium met een paar lelijke snijwonden in zijn vingers.

Verschillende partijen werken inmiddels aan drones die minder gevaarlijk zijn als mensen ermee in aanraking komen. Zo werkt een team van studenten van de TU Eindhoven aan Blu Jay, een vliegende huisbutler waarvan de propellers geheel zijn afgeschermd.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier