Onderzoek

Drone met hyperspectrale camera moet landmijnen op gaan sporen

Volgens schattingen liggen er wereldwijd zo’n 110 miljoen landmijnen verstopt, die iedere dag meer dan 70 slachtoffers eisen. Het ruimen van landmijnen is echter tijdsintensief en bepaald niet zonder gevaar. Britse wetenschappers werken daarom aan een drone die vanuit de lucht mijnen kan helpen opsporen.

Lekkende chemicaliën

Volgens onderzoeker John Fardoulis van de universiteit van Bristol kan het met conventionele technieken wel maanden duren voordat een terrein ter grootte van een voetbalveld volledig ontdaan is van landmijnen. “Met onze drone doen we er zo’n 2 uur over. De data die de drone genereert kan mijnenruimers direct naar de plekken dirigeren waar er hoogstwaarschijnlijk één of meer landmijnen liggen.”

Om de mijnen te detecteren maakt de drone gebruik van een hyperspectrale camera, die opnamen maakt in verschillende golflengten. “De chemicaliën die in mijnen zijn verwerkt lekken vaak naar de omgeving, waar ze worden opgenomen door omliggende vegetatie. Dat veroorzaakt afwijkingen in de groei. Die afwijkingen kunnen vanuit de lucht gedetecteerd worden met onze drone.”

Twee jaar onderzoek

Het project ging begin dit jaar van start en duurt in totaal twee jaar. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de technologie verwerkt wordt in commercieel verkrijgbare drones. Het onderzoek wordt gefinancierd door Find A Better Way, een non-profit organisatie die als doel heeft om het ruimen van landmijnen effectiever te laten verlopen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier