NieuwsProRegelgeving

Nieuwe dronewetgeving voor België gepubliceerd

Vandaag is in België de nieuwe wet- en regelgeving aangekondigd die het hobbymatig en professioneel gebruik van drones moet reguleren. Recreatief gebruik is praktisch niet toegestaan: men mag met een toestel dat maximaal 1 kg weegt slechts tot 10 meter hoogte vliegen en er is toestemming van de grondeigenaar nodig.

Wie hoger wil vliegen dan 10 meter of gebruik wil maken van een zwaarder toestel dient een theorieopleiding te volgen en praktijkexamen af te leggen. Verder dienen professionele drone-operators net als in Nederland te beschikken over een operations manual en moeten de drones worden ingeschreven in het luchtvaartregister. Daarvoor is per toestel een toestelkeuring vereist.

Alhoewel het Koninklijk Besluit vandaag is gepubliceerd, zal de nieuwe wet- en regelgeving pas over 10 dagen officieel van kracht zijn.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Nieuwe dronewetgeving voor België gepubliceerd

 • een bijzonder zware regeling die wel heel weinig ruimte laat voor de hobby fotograaf of – filmer. Het zou goed zijn op Europees gebied algemeen geldende richtlijnen te verkrijgen. Nus is het in elk land totaal verschillend

  Beantwoorden
  • En Barend, dan durf ik toe te voegen dat ‘bijzonder zware’ een understatement is en ‘heel weinig ruimte’ gelijk is aan ‘geen’… Tenzij je in een land woont waar je voor je radiografisch bestuurde modelauto ook een rijbewijs moet halen…

   Beantwoorden
 • Haahahahahahaha weer iets waar de regering geld aan wil en kan verdienen. Ze wilde in nederland ook al een fiets verguning gaan verplichten. Met exames hahahaha. Weer een achtelijk dom idee….

  Beantwoorden
 • Verdonck Mathijs

  Ja dat is zo , de regering heeft weer een gouden KOE gevonden,en deze takt van modelvlieg hobby de nekslag gegeven.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier