IncidentNieuws

Airbus A320 veilig geland na vermeende botsing met drone

British Airways Airbus A320

Een vliegtuig van British Airways is vanmiddag in botsing gekomen met wat volgens de piloot een drone was. De botsing vond plaats net voordat het vliegtuig wou landen op Heathrow. Na de landing werd het toestel zorgvuldig geïnspecteerd, maar er werd geen schade geconstateerd en het vliegtuig kon zonder problemen weer in gebruik genomen worden.

De piloot beweert dat de drone in aanraking kwam met de voorkant van de Airbus 320, die op dat moment 132 passagiers en 5 bemanningsleden aan boord had en was opgestegen in Geneve. Het incident wordt onderzocht door de Britse luchtvaartpolitie. Er is volgens de BBC nog niemand gearresteerd.

Twijfelachtige primeur
Als het toestel inderdaad door een drone is geraakt dan zou dat voor het eerst zijn dat een vliegtuig in botsing komt met een onbemand luchtvaartuig. Veel piloten en luchtverkeersleiders waarschuwen al langer voor het gevaar dat uitgaat van drones die bestuurd worden door mensen die de regels niet kennen. Wereldwijd zijn er wekelijks wel meldingen van drones nabij vliegvelden, zo ook onlangs bij Schiphol.

Uit een recent onderzoek van Dronewatch blijkt dat de beveiliging die dronefabrikanten in hun toestellen inbouwen om het opstijgen in de buurt van vliegvelden te voorkomen niet altijd werkt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Airbus A320 veilig geland na vermeende botsing met drone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier