Nieuws

850 Amerikaanse vliegvelden melden zich aan voor drone-meldsysteem

Om te voorkomen dat drones in de toekomst te dicht in de buurt komen van vliegverkeer gaan 850 vliegvelden in de VS gebruiken maken van een drone-meldsysteem. Het systeem is ontwikkeld door AirMap, een startup die onlangs een investering van 15 miljoen dollar ontving. Actuele locatiegegevens van drones worden via het systeem, dat Digital Notice and Awareness System (D-NAS) is genoemd, automatisch gedeeld met de luchtverkeersleiding.

Volgens AirMap-ceo Ben Marcus zal het systeem in eerste instantie samenwerken met drones afkomstig van DJI, Yuneec en 3D Robotics, samen goed voor 80% van de markt. De mobiele apps van deze dronefabrikanten kunnen via een SDK gekoppeld worden aan het systeem van AirMap. Vervolgens worden actuele GPS-gegevens van de drone doorgestuurd naar het D-NAS dashboard.

D-NAS dashboard

Systeem slaat alarm als drone te dichtbij komt
Zodra een drone te dicht in de buurt komt van een vliegveld krijgt de luchtverkeersleiding een melding. Het is zelfs mogelijk om via D-NAS in contact te komen met de betreffende dronepiloot, zodat deze op tijd gewaarschuwd kan worden voor mogelijk gevaar.

Inmiddels hebben 50 vliegvelden zich aangemeld voor een pilot met D-NAS. Volgens een vertegenwoordiger van Houston Airport hoefde men daar niet lang na te denken over deelname aan het systeem. “D-NAS is een game changer als het gaat om de veiligheid van het luchtverkeer op lagere hoogte.” Op langere termijn is het de bedoeling dat alle 850 vliegvelden die aangesloten zijn bij de American Association of Airport Executives (AAAE) gebruik gaan maken van het systeem.

D-NAS contactgegevens dronepiloot

Dronefabrikanten positief over D-NAS
Zowel DJI als Yuneec zijn enthousiast over het systeem. “Dat dronepiloten nu eenvoudig hun vluchtplan kenbaar kunnen maken aan omliggende vliegvelden is een grote stap vooruit”, zegt Brendan Schulman van DJI. Yuneec-CEO Tian Yu vult aan: “Ik ben zelf helikopterpiloot, dus ik weet hoe belangrijk het is om het luchtruim veilig te houden.”

Of en wanneer D-NAS standaard wordt toegevoegd aan de systemen van DJI, Yuneec en 3D Robotics is nog niet duidelijk. Ook is het de vraag hoe het systeem werkt als de dronegebruiker geen verbinding heeft met internet op het moment dat een vlucht wordt uitgevoerd.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier