Indianen bouwen eigen drone in strijd tegen illegale houtkap

Goed verstopt in de regenwouden van Guyana, een klein landje ten noorden van Brazilië, leeft een inheemse volksstam die flink te lijden heeft onder de illegale houtkap en mijnbouw in de regio. Al jaren maken de Wapichan, zoals de Indiaanse stam heet, gebruik van moderne technieken om hun leefgebied te monitoren. Daar is nu een zelfgebouwde drone bijgekomen.

Het belang van het in kaart brengen van hun leefomgeving is groot: alleen dan kan de stam de overheid ervan overtuigen om actie te ondernemen tegen de illegale industriële houtkap en vervuilende mijnactiviteiten. Ondersteund door de Amerikaanse organisatie Digital Democracy besloot de stam om zelf een drone te gaan bouwen, daarbij gebruik makend van aanwijzingen uit allerlei YouTube-video’s van andere DIY dronebouwers.

Creatief met tie-wraps
Helaas waren in het oerwoud niet alle onderdelen zomaar voorhanden, dus moest er creatief gebruik gemaakt worden van allerlei voorhanden zijnde materialen, waaronder veel tie-wraps en lolliestokjes. Daarmee lukte het om een fixed-wing drone te bouwen, voorzien van een camera die werd gedoneerd door GoPro. De drone wordt aangestuurd door de open source software Mission Planner.

Uiteindelijk lukte het om de Kowadad, zoals de drone genoemd werd (letterlijk: visarend), het luchtruim te laten kiezen en om foto’s te maken van het hun leefomgeving. Die beelden konden vervolgens ingelezen worden in software waarmee een 3D representatie van het terrein gemaakt werd. Door een dergelijk model te vergelijken met later te maken modellen krijgt de volksstam een veel beter idee van de locatie en de omvang van de houtkap die hun bestaan bedreigt.

Goed beeld van de bedreigingen
Volgens stamoudste Nicholas Fredericks helpen de beelden om een goed begrip te krijgen van de omvang van de problematiek waarmee de stam wordt geconfronteerd. Dankzij de beelden werd duidelijk dat er inderdaad stukken bos worden gekapt op plekken die volgens de overheid beschermd zouden zijn. Ook werd er vervuiling geconstateerd, als gevolg van mijnactiviteiten. “We hopen dat we met onze kaarten de overheid kunnen overtuigen om actie te ondernemen”, aldus Fredericks.

(via Quartz)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier