Speelgoeddrone zorgt voor gevaarlijke situatie op A28

A28-drone
Foto: Silver Spoon, CC-BY-SA

Een automobilist uit Nunspeet die gisteren op de A28 reed kreeg de schrik van zijn leven toen er bijna een drone op zijn voorruit knalde. De bestuurder kon net op tijd uitwijken voor het toestel, meldt De Stentor.

De bestuurder dacht aanvankelijk dat er een vogel boven de weg vloog, maar het bleek om een zwarte drone te gaan. Nadat de auto de drone ontweken had belandde het toestel op de vluchtstrook, zonder daarbij noemenswaardige schade op te lopen.

De politie is nu op zoek naar de eigenaar van de drone. Er wordt nog niet gesproken over een mogelijke bekeuring. “Laten we eerst maar eens gaan praten en horen wat voor een verhaal hier bij hoort.”

Op haar Facebookpagina schrijft politie Nunspeet: “Afgelopen avond is er een drone neergestort op de snelweg A28 t.h.v Hulshorst. Een automobilist heeft een aanrijding kunnen voorkomen. De automobilist is flink geschrokken en heeft gelukkig geen schade. De drone heeft lichte krassen maar lijkt het nog te doen.”

Speelgoeddrone
De betreffende drone is een X8C quadcopter van het merk Syma. Deze zijn voor iets meer dan 100 euro te koop bij diverse speelgoedwinkels. Het toestel kan op afstand bediend worden en is voorzien van een camera om foto’s of video’s mee te kunnen maken. Het bereik van de zender is enkele tientallen meters. De camera is echter niet geschikt voor het maken van echt goede beelden. Ook is de drone niet van GPS voorzien, zodat de bestuurder ervan – zeker bij winderig weer – goed op moet letten dat het toestel niet wegwaait.

Het incident komt op een ongelukkig moment: verschillende leden van de Tweede Kamer wachten op de beantwoording van kritische kamervragen aan staatssecretaris Dijksma, onder andere over de veiligheid van het luchtverkeer.

Niet voor het eerst
Het is overigens niet voor het eerst dat er een drone op een Nederlandse snelweg beland. Een paar maanden geleden was er sprake van een botsing tussen een drone en een auto op het Prins Clausplein bij Den Haag. De betreffende dronepiloot kon toen wel aangehouden worden. Hij had zijn toestel niet lang voor het incident op de Zwarte Markt in Beverwijk gekocht.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Speelgoeddrone zorgt voor gevaarlijke situatie op A28

  • 20 april 2016 om 21:07
    Permalink

    Allemaal gevallen met een speelgoed drone. Juist die dingen zorgen voor gevaarlijke situaties. Mensen die zulke dingen kopen bij speelgoedwinkels verdiepen zich niet in de luchtvaart of regelgeving. De dure DJI machines zijn niet voor iedereen weggelegd. Mensen die deze wel kopen zijn vaak wel beter voorgelicht of verdiepen zich er meer in. Laten ze maar meer onderzoek doen naar een verbod op verkoop bij speelgoedwinkels en andere webshops.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier