Nieuws

Object waar Brits vliegtuig op botste ‘was mogelijk een plastic tas’

De Britse minister van transport, Robbert Goodwill
De Britse minister van transport, Robert Goodwill

Het object waar een Airbus A320 van British Airways een week geleden op botste was misschien helemaal geen drone, maar ‘mogelijk een plastic tas’. Dat heeft de Britse minister van transport Robert Goodwill gezegd.

Volgens de minister hebben de autoriteiten nog steeds niet bevestigd dat het vliegtuig inderdaad met een op afstand bestuurd onbemand luchtvaartuig in botsing is gekomen, zoals afgelopen zondag werd gemeld. “Er is helemaal geen schade geconstateerd aan het toestel, en er wordt momenteel gespeculeerd dat het misschien om een plastic tas ging”, verklaart Goodwill tegenover De Telegraph.

‘Niet te hard van stapel lopen’
Het incident bij Heathrow leidde vorige week internationaal tot veel ophef, en piloten, luchtverkeersleiders en luchtverkeersleiders riepen meteen om strengere regels voor drones. Maar volgens de minister is het helemaal niet zeker of de piloot inderdaad een drone heeft gezien. “Tijdens een landing moet een piloot veel zaken tegelijk in de gaten houden. We weten niet zeker wat hij heeft gezien. Misschien moeten we met z’n allen niet te hard van stapel lopen.”

De minister heeft ook gezegd dat het helemaal geen zin heeft om strengere regels in te voeren om misbruik van drones te voorkomen, aangezien de huidige regels volgens hem streng genoeg zijn. “Er zijn al regels die zeggen dat je niet in de buurt van een vliegveld mag vliegen, of de drone buiten je gezichtsveld mag brengen.” En voor terroristen die een aanslag willen plegen is het volgens hem eenvoudiger om explosieven in een rugzak of auto tot ontploffing brengen dan om te proberen een drone tegen een vliegtuig aan te vliegen.

Ook vraagt de minister zich af of geofencing het ultieme antwoord is op de vermeende dreiging die uitgaat van drones. “Er zijn altijd mensen die dergelijke software kunnen omzeilen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier