Nieuws

Staatssecretaris maakt werk van publiekscampagne rond veilig gebruik drones

Foto: Barend Houtsmuller

Er komt een brede publiekscampagne die hobbyisten moet wijzen op de regels die er zijn voor het veilig vliegen met drones. Tevens is staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur&Milieu in overleg getreden met dronefabrikanten, onder meer om ervoor te zorgen dat de software die drones aan de grond moet houden nabij vliegvelden verbeterd wordt.

De maatregelen worden aangekondigd in de antwoorden op een serie schriftelijke kamervragen die onlangs werden gesteld naar aanleiding van een incident bij Schiphol, waarbij drie piloten melding maakten van een drone nabij de Zwanenburgbaan.

Verbeterde geofencing
Tijdens een test van Dronewatch in samenwerking met een dertigtal vrijwilligers bleek dat de software die ervoor moet zorgen dat drones niet kunnen opstijgen in de buurt van vliegvelden – de zogenaamde geofencing – niet in alle gevallen goed werkte. De staatssecretaris heeft partijen als DJI, Yuneec en Zerotech hierop aangesproken. De dronefabrikanten hebben beloofd om werk te maken van een betere implementatie van de buitengrenzen van vliegvelden.

Een praktijktest met geofencing, georganiseerd door Dronewatch
Een praktijktest met geofencing, georganiseerd door Dronewatch

Ook komt er een brede publiekscampagne die mensen die hobbymatig vliegen met drones moet wijzen op de regels. Op de radio, in advertenties en op reclameposters worden de regels onder de aandacht gebracht. Mogelijk worden die regels voor amateur dronepiloten later dit jaar verder aangescherpt, zodat men nog maar 50 meter hoog en 100 meter ver mag vliegen.

Verplichte registratie
Met de aangekondigde maatregelen speelt de staatssecrearis ook in op een brandbrief van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) en de ANWB, die zich zorgen maken over de veiligheid van het (lucht)verkeer. De VNV en ANWB zouden ook graag zien dat er een verplichte registratie komt voor drones. Dat wil de staatssecretaris echter liefst op Europees niveau geregeld hebben.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier