BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Hobbyisten spreken zich via petitie uit tegen inperking dronegebruik

Het voornemen van staatssecretaris Dijksma om het hobbymatig gebruik van drones in te perken is niet goed geland bij veel amateur dronepiloten. Middels een online petitie vragen zij aandacht voor het standpunt ‘tegen meer regels, voor meer handhaving’.

De petitie is een initiatief van dronepiloot Bart Houx, die afgelopen vrijdag aan het woord kwam in een item van het NOS Journaal over hobbydrones en de veiligheid van het luchtverkeer. Houx is het absoluut niet eens met de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), die het gebruik van drones drastisch in willen perken. Houx: “De zorgen van drones rondom vliegvelden zijn terecht. Maar daarvoor bestaan al regels. Wat nodig is, is goede handhaving en hoge boetes. De overige zorgen, zoals de kans op botsingen buiten vliegvelden, deel ik absoluut niet.”

Meer of minder ruimte voor drones
Om aan de zorgen van de VNV tegemoet te komen stelt staatssecretaris Dijksma namens het ministerie van Infrastructuur&Milieu voor om het gebruik van hobbydrones aan banden te leggen. Zo zouden drones in de toekomst niet hoger dan 50 meter en niet verder dan 100 meter mogen vliegen. Ook overweegt de staatssecretaris de invoering van een verplichte registratie voor drones.

Houx vindt dat de staatssecretaris juist meer ruimte moet geven aan drones. “Alle partijen zouden moeten erkennen dat drones nieuwe ontwikkelingen en nieuwe oplossingen mogelijk maken. We moeten niet zoveel tegen-denken, maar meer mee-denken over hoe we alles naast elkaar kunnen laten bestaan. In plaats van het eigen monopolie op het luchtruim angstvallig af te kaderen, zoals de traditionele luchtvaart nu doet.”

Petitie
Via de petitie ‘Ik wil meer ruimte tussen de regels voor drones’ roept Houx andere amateur dronevliegers op om de staatssecretaris duidelijk te maken dat de bestaande regelgeving volstaat en dat de overheid enkel voor een goede handhaving van deze bestaande regels moet zorgdragen. Hobbyvliegers willen een Fair Deal. Inmiddels is de petitie door ruim 200 mensen ondertekend.

De KNVvL, de vereniging die sinds jaar en dag opkomt voor de belangen van modelvliegers en sinds kort ook zegt te staan voor de belangen van amateur dronepiloten, heeft nog niet gereageerd op de voorgestelde nieuwe regelgeving.

12 Comments

Leave a Reply

Skytools
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.