Nieuws

Belgische Defensie zet drones in om haven van Antwerpen te bewaken

Het Belgische ministerie van Defensie maakt sinds kort gebruik van drones om de haven van Antwerpen te bewaken. Dat heeft minister Steven Vandeput gezegd tijdens het tv-programma De zevende dag. Volgens Vandeput is het inzetten van drones ‘zeer efficiënt’.

Verhoogde kans op aanslagen

De keuze om de haven in de gaten te houden met behulp van onbemande toestellen is ingegeven door het feit dat er momenteel veel van de capaciteit van de defensieorganisatie gevraagd wordt, als gevolg van de verhoogde kans op terroristische aanslagen.

Daarom kiest defensie er nu voor om drones in te zetten. “We plaatsen daar niet zomaar 140 mensen op straat, maar pakken dat op een intelligente manier aan door de inzet van drones”, aldus Vandeput. Volgens de minister zijn drones ideaal voor het uitvoeren van surveillances: “Ze kunnen een groot gebied bestrijken en zorgen voor gedetailleerde beelden.”

Niet onomstreden

Het gebruik van drones door politie en defensie is niet onomstreden. Met name een mogelijke inbreuk op de privacy tijdens het maken van luchtopnamen ligt gevoelig. Het gebruiken van drones voor surveillance kan opgevat worden als een vorm van geheim cameratoezicht, iets wat in ons land bij wet verboden is.

(coverfoto: Arminius, CC-BY-SA)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier