NieuwsOnderzoekPro

NASA voert succesvolle test uit met drone traffic management systeem

NASA test center

De NASA heeft in samenwerking met de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA een succesvolle test uitgevoerd met een traffic management systeem voor drones, UTM genaamd. Tijdens de test vlogen er in totaal 24 onbemande systemen rond, terwijl verschillende externe partijen ondertussen interacteerden met het systeem.

Het systeem moet ervoor zorgen dat drones veilig hun gang kunnen gaan te midden van ander vliegverkeer en obstakels op de grond. Daartoe wordt er voor elke drone een vluchtplan ingevoerd. Mocht dat vluchtplan conflicteren met het traject van een andere drone of van een vliegtuig, dan geeft het systeem een waarschuwing, zodat er een andere route gekozen kan worden.

NASA UTM

Verschillende implementaties
Tijdens deze eerste test werden verschillende implementaties van het UTM-systeem uitgeprobeerd. Bij sommige systemen draaide de software op het ground control systeem, terwijl bij andere drones het UTM-systeem aan boord werd geïnstalleerd. Ook werden er door NASA verschillende virtuele luchtvaartuigen meegenomen tijdens de test.

De vluchten werden uitgevoerd boven afgelegen testgebieden, waarbij de toestellen binnen line of sight (LOS) bleven. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het systeem ook in staat is om drones op een veilige manier langs dichtbevolkt gebied te loodsen, buiten het zicht van de operator.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier