Achtergrond

Drone brengt verlaten stad bij Tsjernobyl virtueel tot leven

Tsernobyl-klaslokaal

Het is vandaag precies 30 jaar geleden dat één van de reactoren van de kerncentrale Tsjernobyl ontplofte. Er vielen als direct gevolg van de explosie tientallen slachtoffers. Duizenden mensen in het nabijgelegen Pripyat moesten huis en haard verlaten en er vielen als gevolg van de radioactieve straling later nog eens talloze slachtoffers. Als eerbetoon aan hen werkt een Pools team van game developers aan een virtuele reconstructie van de verlaten stad, waarbij volop gebruik gemaakt wordt van een drone.

Chernobyl-VR-project

Het project wordt geleid door Wojciech Pazdur, die zelf 9 jaar was toen het ongeluk plaatsvond. Hij kan zich nog goed herinneren dat zijn vader, nucleair natuurkundige van beroep, thuiskwam met de mededeling dat ‘alle metertjes op hol waren geslagen’. Volgens zijn vader moest er ‘iets ergs gebeurd zijn’, en dat was helaas maar al te waar.

Virtuele tour door Pripyat
30 jaar later besloot Pazdur, tegenwoordig creative director van game studio Reality 51, om de spookstad die Pripyat nu is met behulp van drones en laserscanners in kaart te brengen, en zodoende mensen in staat te stellen om in virtual reality een bezoekje aan de stad te brengen. Het eindresultaat wordt een interactieve documentaire die de kijker meeneemt op een tour door de verlaten stad.

Via onderstaande trailer krijg je een idee van het Chernobyl VR Project (let wel, niet alle browsers ondersteunen 360 graden video):

De documentaire zal als deze gereed is eerst te bekijken zijn via de onlangs geïntroduceerde Oculus Rift VR-headset, gevolgd door een versie voor de PlayStation VR en HTC Vive. Een groot deel van de opbrengsten van het project gaat naar nabestaanden van slachtoffers van de ramp.

In onderstaande video vertelt Pazdur meer over de aanleiding en uitvoering van het project.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier