Universiteit van Florida organiseert race met gedachtengestuurde drones

drone-besturen-brein

Als je het over drone racing hebt, dan denk je al gauw aan flitsend snelle minidrones die op hoge snelheid een parcours afleggen, bestuurd door piloten die ergens aan de rand van het parcours met een FPV bril op zitten. Bij de Universiteit van Florida gaat het er heel anders aan toe: daar hebben wetenschappers een race gehouden met drones die bestuurd worden middels gedachten. Maar echt snel gaat het er nog niet aan toe.

Het is niet voor het eerst dat een drone wordt bestuurd middels hersengolven, die door een EEG-headset worden omgezet in stuursignalen. Al in 2013 werd de eerste brain controlled drone gepresenteerd. Het is wel een primeur dat meerdere piloten het met zo’n gedachtengestuurde drone tegen elkaar opnemen. Daarbij hebben de piloten geen controller in de hand, maar een speciale headset op hun hoofd, die gedachten aan voorwaarts, links en rechts vliegen omzet in stuursignalen voor de drone.

Brain-computer interface
Daarbij maken de onderzoekers gebruik van verschillen in de alphagolven die het brein uitzendt bij specifieke gedachtepatronen. Middels een zogenaamde brain-computer interface (BCI) kunnen deze golven omgezet worden in elektrische stroompjes, die vervolgens door een computer geanalyseerd worden.

Van een spectaculaire race is vooralsnog geen sprake, want het is al moeilijk genoeg om een drone met puur en alleen gedachten een bepaalde richting op te sturen. Toch is de technologie veelbelovend, en niet alleen voor het aansturen van drones door middel van gedachten: de EEG-technologie kan bijvoorbeeld ook ingezet worden om mensen met een verlamming in staat te stellen om prothesen te laten bewegen, om maar een voorbeeld te noemen.

Voorlopig zul je bij een echte drone race dus geen mensen met een EEG-headset op hun hoofd aantreffen, en blijft het bij de traditionele manier van bedienen, met videobril op het hoofd en controller in de hand. Maar wie weet zijn op een dag die hulpmiddelen niet meer nodig en kun je gewoon je drone de juiste kant op denken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier