Nieuw-Zeelandse uitvinding maakt drones een stuk stiller

Dotterel-drone-noise-reduction

De Nieuw-Zeelandse startup Dotterel heeft een technologie ontwikkeld die ervoor moet zorgen dat drones van het type multirotor een stuk stiller worden. Niet alleen wordt een flink deel van het geluid geabsorbeerd, de technologie zorgt er ook voor dat het merendeel van de herrie omhoog wordt gestuurd.

Het kenmerkende geluid van een multirotor die bij je in de buurt vliegt wordt vaak vergeleken met dat van een woedende zwerm bijen. Naast het feit dat dit geluid als hinderlijk kan worden ervaren door omstanders, belemmert het penetrante gezoem ook dat drones ingezet kunnen worden door filmmakers om scènes waarbij ook geluid wordt opgenomen te filmen met drones.

Passieve geluidsreductie
De uitvinding van Dotterel bestaat uit conisch gevormde prop guards die gevoerd zijn met nanofiber dempingsmateriaal. De speciale voering absorbeert een deel van het geluid, terwijl de conische vorm ervoor zorgt dat een groot deel van het resterende geluid naar boven wordt weerkaatst. Een handige bijkomstigheid is dat de geluiddempende ringen er meteen voor zorgen dat de drone een stuk veiliger wordt, aangezien de propellers beschermd zijn.

Volgens de uitvinders kan de door hen ontwikkelde passive noise reduction ervoor zorgen dat de geluidsdruk met 10 dB verminderd wordt. “In de praktijk komt het erop neer dat een drone die 20 meter boven je vliegt met een geluidsreductie van tien decibel klinkt alsof deze 40 meter van je vandaan is”, licht één van de uitvinders toe.

Noise-reduction-prop-guard

Bekroond met NAB Award
De technologie werd gedemonstreerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de National Association of Broadcasters (NAB). Daar ontving Dotterel een Award uit handen van een jury die nieuwe producten op het gebied van media en technologie op hun innovatieve karakter beoordeelt.

Dotterel denkt nog na over het juiste businessmodel voor de verdere ontwikkeling van hun innovatie. Overwogen wordt om samenwerkingen aan te gaan met dronefabrikanten, maar het bedrijf sluit niet uit dat ze zelf drones gaan ontwikkelen met de geluidsreducerende technologie aan boord. Ook werkt Dotterel aan een actieve vorm van geluidsreductie, waarbij de geluidsgolven die de drone produceert via het ground station uit een audio-opname gefilterd kunnen worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier