Deze megamultirotor dient als lanceerplatform voor fixed wing drones

Fixed wing drones hebben als voordeel dat ze net als een vliegtuig relatief energiezuinig lange afstanden kunnen afleggen. Het is alleen jammer dat ze niet verticaal kunnen landen en opstijgen, net zoals een multirotor. Daardoor kunnen fixed wing drones niet in alle situates ingezet worden. Boeing-dochter Insitu werkt nu aan een reusachtige octocopter die als moederschip voor een fixed wing toestel kan dienen.

Het vliegende lanceerplatform, dat de naam Flying Launch and Recovery System (or FLARES) draagt, is zowel in staat om een fixed wing toestel de lucht in te brengen als deze na een vlucht uit de lucht te plukken en gecontroleerd naar beneden te brengen. Volgens Insitu is de multirotor krachtig genoeg om een lichtgewicht ScanEagle te lanceren en op te pikken. Dit toestel heeft een gewicht van ca. 20 kg.

Verticale vangkabel
Voor het oppikken van de fixed wing maakt de FLARES gebruik van een opvangsysteem zoals je die ook wel op vliegdekschepen ziet, maar dan in verticale vorm. De octocopter brengt een vangkabel de lucht in, waarna de fixed wing drone richting kabel wordt gestuurd. Nadat het toestel ‘gevangen’ is kan het fixed wing toestel via een katrol langzaam naar de grond worden gebracht.

In eerste instantie is het systeem vooral interessant voor militaire toepassingen, waarbij een fixed wing toestel bijvoorbeeld vanaf een schip gelanceerd moet kunnen worden en daar ook weer moet kunnen landen. Maar het is ook denkbaar dat het systeem nuttig ingezet kan worden voor civiele toepassingen van fixed wing drones op plekken waar er geen ruimte is voor het opstijgen of landen van dergelijke systemen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier