Onderzoek

De Monospinner: een bizarre drone met maar één propeller

Een drone met maar één propeller, die kan toch nooit vliegen? Mis! De Monospinner bewijst het tegendeel. Ondanks het feit dat het toestel geen vleugels heeft is de drone toch in staat om met maar één propeller in de lucht te blijven, door zelf heel hard om zijn as te draaien. Zonder twijfel is de Monospinner daarmee de meest bizarre drone die we tot nu toe voorbij hebben zien komen.

View post on imgur.com

Eenvoudigste drone
Volgens de bouwers van de drone is de Monospinner ‘de meest eenvoudige drone tot nu toe’. En ze hebben een punt, want de drone beschikt maar over één bewegend onderdeel, de propeller. Dankzij de supersnelle elektronische aansturing is het apparaatje toch in staat om te vliegen, door continu de draaisnelheid van de propeller aan te passen en daardoor een evenwicht te creëren tussen massatraagheid en lift. Ondanks het op het oog instabiele vlieggedrag is het toestel toch te besturen.

De Monospinner is het resultaat van een studie uitgevoerd door drie ingenieurs van de ETH Zurich. Het trio is aangesloten bij het Flying Machine Arena project (FMA), een samenwerkingsverband dat erop gericht is om experimentele nieuwe technieken op het gebied van onbemande luchtvaart uit te proberen en verder te ontwikkelen.

Opgooien als een frisbee
Vanwege dezelfde natuurkundige principes die het mogelijk maken dat de Monospinner in de lucht blijft door om zijn as te tollen is het uitgesloten dat het toestel vanuit stilstand opstijgt: de Monospinner moet net als een frisbee draaiend gelanceerd worden. Daarna grijpt de vluchtcomputer snel in om het toestel draaiende te houden, zonder dat de propeller te hard gaat draaien, want dan zou de drone meteen omslaan.

Het team heeft nog geen praktische toepassingen bedacht voor de Monospinner. Wel is het team van plan om een nòg eenvoudiger drone te ontwikkelen, die met nog minder onderdelen in de lucht kan blijven hangen. Wellicht dat miniatuurversies daarvan ooit nog van pas komen om metingen te doen op lastig bereikbare plaatsen. Tot die tijd is de Monospinner vooral fascinerend om naar te kijken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “De Monospinner: een bizarre drone met maar één propeller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier