OnderzoekPro

Delfts bedrijf wil landelijk netwerk van autonome drones opzetten

Als het aan Delft Aerial Robotics (DAR) ligt komt er in de loop van volgend jaar een netwerk van autonome drones in Nederland, die uiteenlopende taken kunnen uitvoeren voor verschillende opdrachtgevers. Voordat het netwerk landelijk uitgerold wordt wil DAR eerst testen uitvoeren in en om Delft.

Docking stations

Het idee is dat de drones op verschillende plekken klaarstaan om op te stijgen als dat nodig is. De docking stations waarin de drones zich in rust bevinden houden continu de weersomstandigheden in de gaten, en zodra de drone is opgestegen, monitort het docking station de conditie van de drone.

Ondertussen wordt de gewenste sensordata vanuit de drone via LTE of andere draadloze netwerken direct naar de eindgebruikers gestuurd.

Drones as a service

In principe kan iedereen gebruik maken van het dronenetwerk. Denk daarbij aan boeren die gewassen willen inspecteren, of aannemers die vanuit de lucht de vordering van een bouwproject willen volgen. Door middel van ‘drones as a service’ hoeven dergelijke partijen niet zelf te investeren in dure drones of opleidingen, en kunnen ze wanneer nodig gebruik maken van het dronenetwerk. Doordat er geen tussenkomst is van mensen zegt DAR het netwerk ‘zeer kosteneffectief’ te kunnen maken.

DAR wil de pilot uitvoeren in Delft aangezien het bedrijf daar gebruik kan maken van de infrastructuur van RoboValley en kennis van de TU Delft. Ook is de nabijheid van voormalig vliegkamp Valkenburg een pre. Hoe DAR omgaat met het feit dat autonoom vliegende drones niet zijn toegestaan volgens de huidige regelgeving is niet bekend. Ook over het feit dat Delft in de CTR van Rotterdam The Hague airport ligt wordt niet gerept in het persbericht.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier