Incident

Weer drone waargenomen bij Schiphol

Piloten van een KLM-toestel dat bezig was met een landing op Schiphol hebben vrijdagavond melding gemaakt van een drone die vlak langs het vliegtuig scheerde. Volgens de piloten naderde de drone hun toestel, een Boeing 737-800 die op dat moment op 200 meter hoogte vloog, tot op 30 meter. De luchtvaartpolitie heeft een onderzoek ingesteld.

Niet voor het eerst

Helaas is het niet de eerste keer dat er drones gesignaleerd worden in de buurt van Schiphol. Een paar weken geleden nog maakten de piloten van drie opeenvolgende vliegtuigen melding van een drone ter hoogte van Zwanenburg. Pilotenvereniging VNV riep staatssecretaris Dijksma vervolgens middels een brandbrief op om snel maatregelen te nemen.

Die maatregelen komen er ook, in de vorm van betere voorlichting en mogelijk strengere regels voor recreatieve dronegebruikers. Ook is Dijksma in gesprek gegaan met dronefabrikanten, om te kijken hoe die hun geofencing kunnen verbeteren. Momenteel buigt de Tweede Kamer zich over de maatregelen die Dijksma heeft voorgesteld.

Niet zeker

Het is overigens niet 100% zeker of de piloot gisteravond inderdaad een drone heeft gezien. Onlangs werd er door piloten die aan het landen waren bij Heathrow melding gemaakt van een botsing met een drone. Later bleek dat er van een drone helemaal geen sprake was.

(coverfoto: Bin im Garten, CC-BY-SA)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Weer drone waargenomen bij Schiphol

 • Sukkels van beide kanten,

  sorry dat ik het zo zeg.

  Maar een drone is geen gevaar voor een vliegtuig, dus leuk dat er zoveel ophef over is maar een botsing met een drone zal het vliegtuig in kwestie niet laten “crashen”.

  Andere kant mensen kom op je mag daar niet vliegen met je drone doe het dan ook niet… Is het zo moeilijk om een leuke plek te vinden om je drone de lucht in te laten gaan ?

  Beantwoorden
 • Vranz van Maaren

  Waar piloten vroeger altijd melding maakten van UFO’s, doen ze dat nu van drones. Of plastic zakken, die ze voor drones aanzien. Op ‘honderden meters’ hoogte. Totale onzin.
  Deze piloten zouden op alcohol- en drugsgebruik getest moeten worden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier