Canadese brandweer gaat drones inzetten om oorzaak bosbrand Alberta te vinden

De brandweer in Canada gaat met behulp van drones onderzoeken wat de oorzaak geweest is van de enorme bosbrand bij Fort McMurray in de provincie Alberta, die duizenden hectaren bos in de as heeft gelegd en tienduizenden mensen uit hun huis heeft verjaagd. Met behulp van infrarood-, ultraviolet-, en zichtbaar licht-camera’s wil men achterhalen wat het heetste punt van de brand is geweest en hoe de brand zich heeft ontwikkeld.

Fire mapping

Het proces dat ten grondslag ligt aan het onderzoek heet fire mapping. Volgens Mat Matthews van Elevated Robotic Services, het bedrijf dat het onderzoek gaat uitvoeren, is het resultaat “vergelijkbaar met Google Maps, maar dan 100x beter”. In totaal zullen de drones zo’n 800 foto’s gaan maken, die daarna aan elkaar gestitched worden tot één overzichtskaart.

Voor het project wordt gebruik gemaakt van de Inspire 1 van DJI. Het voordeel van het gebruik van drones in plaats van gewone helikopters is dat de downwash van een helikopter bewijsmateriaal op de grond kan verstoren, waardoor piloten genoodzaakt zijn om op minstens 300 meter hoogte te blijven. Een drone kan veel dichter bij de grond komen.

Inspire-1-rook

Vaak naar de grond

De grootste uitdaging met betrekking tot het gebruik van drones is de beperkte accucapaciteit. “Je kunt maximaal 45 minuten vliegen, dus je moet regelmatig naar de grond voor een nieuwe accu. Dat maakt het lastig om bepaalde delen heel precies te fotograferen”, zegt Ron Windmueller van Droneology, die de drones aan Elevated Robotic Services levert.

Hoe dan ook verwacht Matthews dat de drones snel duidelijk zullen maken hoe de brand begonnen is en hoe deze zich vervolgens heeft ontwikkeld. Uiteraard wordt het project uitgevoerd in overleg met de lokale luchtverkeersleiding, die het gebied boven de bosbrand voorlopig als no fly zone heeft aangemerkt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier