BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Recreatief gebruik van drones wordt dit jaar nog flink ingeperkt

Inspire-1-hobbypiloot

Nog voordat het jaar voorbij is zullen de regels voor amateur dronepiloten flink worden aangescherpt. Zo gaat de maximale vlieghoogte omlaag naar 50 meter, en mag men niet verder dan 100 meter horizontaal van zich af vliegen. Ook gaat staatssecretaris Dijksma onderzoeken of de straffen op overtredingen verzwaard kunnen worden.

Met de strengere regels geeft Dijksma gehoor aan de toenemende kritiek vanuit de luchtvaartsector op het hobbymatig gebruik van drones. Steeds vaker maken piloten melding van drones in de buurt van Schiphol, ondanks een streng verbod op het vliegen met een drone in de buurt van luchthavens.

Regeling modelvliegen
Op dit moment mogen amateur dronevliegers volgens de Regeling modelvliegen maximaal 120 meter hoog vliegen tijdens de daglichtperiode, mits men het toestel continu in het zicht houdt. Verder mag men niet vliegen boven bebouwing, mensenmenigten, wegen, havens en in de buurt van vliegvelden. Veel hobbyisten vinden dat deze regels streng genoeg zijn, maar ontbreekt het volgens hen aan goede voorlichting en handhaving.

Afgezien van een petitie die door ruim 600 recreatieve vliegers werd ondertekend is er verder weinig protest op gang gekomen tegen de voorgenomen strengere droneregelgeving. Ook vanuit de KNVvL, die begin dit jaar een Afdeling drones oprichtte om daarmee naar eigen zeggen de belangen van de groeiende groep dronevliegers beter te kunnen vertegenwoordigen, bleef het stil.

Europese regels
Naar verwachting komen er in 2018 Europese regels voor het recreatief en professioneel gebruik van drones. Tot op heden denkt luchtvaartorganisatie EASA aan een maximale vlieghoogte van 120 meter. Of dat zo blijft, hangt onder meer af van een onderzoek dat de EASA is gestart naar de gevolgen van een botsing tussen een vliegtuig en een drone. De resultaten van dit onderzoek worden in juli verwacht.

12 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.