NieuwsRegelgeving

Recreatief gebruik van drones wordt dit jaar nog flink ingeperkt

Inspire-1-hobbypiloot

Nog voordat het jaar voorbij is zullen de regels voor amateur dronepiloten flink worden aangescherpt. Zo gaat de maximale vlieghoogte omlaag naar 50 meter, en mag men niet verder dan 100 meter horizontaal van zich af vliegen. Ook gaat staatssecretaris Dijksma onderzoeken of de straffen op overtredingen verzwaard kunnen worden.

Met de strengere regels geeft Dijksma gehoor aan de toenemende kritiek vanuit de luchtvaartsector op het hobbymatig gebruik van drones. Steeds vaker maken piloten melding van drones in de buurt van Schiphol, ondanks een streng verbod op het vliegen met een drone in de buurt van luchthavens.

Regeling modelvliegen
Op dit moment mogen amateur dronevliegers volgens de Regeling modelvliegen maximaal 120 meter hoog vliegen tijdens de daglichtperiode, mits men het toestel continu in het zicht houdt. Verder mag men niet vliegen boven bebouwing, mensenmenigten, wegen, havens en in de buurt van vliegvelden. Veel hobbyisten vinden dat deze regels streng genoeg zijn, maar ontbreekt het volgens hen aan goede voorlichting en handhaving.

Afgezien van een petitie die door ruim 600 recreatieve vliegers werd ondertekend is er verder weinig protest op gang gekomen tegen de voorgenomen strengere droneregelgeving. Ook vanuit de KNVvL, die begin dit jaar een Afdeling drones oprichtte om daarmee naar eigen zeggen de belangen van de groeiende groep dronevliegers beter te kunnen vertegenwoordigen, bleef het stil.

Europese regels
Naar verwachting komen er in 2018 Europese regels voor het recreatief en professioneel gebruik van drones. Tot op heden denkt luchtvaartorganisatie EASA aan een maximale vlieghoogte van 120 meter. Of dat zo blijft, hangt onder meer af van een onderzoek dat de EASA is gestart naar de gevolgen van een botsing tussen een vliegtuig en een drone. De resultaten van dit onderzoek worden in juli verwacht.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

12 gedachten over “Recreatief gebruik van drones wordt dit jaar nog flink ingeperkt

 • laten we eerlijk wezen, het is ook een ongelijke strijd. 120 meter of 50 meter, 500 meter of 100 meter, als de regels niet gehandhaafd worden, kun je net zo goed geen regels opstellen. Het gaat werkelijk nergens over, erg jammer, en vanuit geen enkel punt te begrijpen. Als de aanleiding die drones bij schiphol zijn, dan zie ik deze maatregelen hier geen verandering in brengen. De malloten die dat gehdaan hebben, waren al in overtreding, en dat zullen ze met de nieuwe regels ook zijn……. HANDHAVEN.. de nette drone piloot is de dupe. Kwalijk en triest, dat de politiek zonder zich goed te verdiepen zich zo voor het karretje laat spannen.

  Beantwoorden
 • Triest dat door een stel malloten een grote groep serieuze hobbyisten hun sport/hobby niet meer mogen uitvoeren .
  Ben ook wel benieuwd wat dit gaat betekenen voor de modelvliegers , vallen die dan opeens ook onder de drone regegeving .
  Sluit me volledig aan bij de bovenstaande reaktie , regels hebben alleen zin als er handhaving en controle is .
  Maar dat zijn we in nederland wel gewend . . . . . .

  Beantwoorden
 • Henk v. Barneveld

  Het is inderdaad zeer vreemd. Omdat er een aantal mensen zijn die zich niet aan de regels houden, worden de regels veranderd en nog zwaarder gemaakt. Dat zal best wel helpen. Deze mensen zullen zich dan wel ineens aan de regels gaan houden. Zeer triest voor de mensen die zich tot nu toe netjes aan de regels hebben gehouden, zij zijn weer de dupe. Waar een klein land wederom heel groot in is…….
  Kortzichtige politici…
  Zorg eerst eens dat er daadwerkelijk gehandhaafd wordt of is dit te simpel gedacht??

  Beantwoorden
 • Zes Schiphol-incidenten (ik ken ze niet, heb ook geen bewijzen gezien) “verknallen” het dus voor een grote groep hobbyvliegers. Ik woon notabene niet eens bij Schiphol. Ik vind ook dat er plotseling wel erg veel haast gemaakt wordt met nieuwe regeltjes. Er zullen dus wel weer eens andere machten in het spel zijn. Dit is een kortzichtige denk- en handelswijze. Misbruik moet (en mag van mij) hard worden aangepakt, maar wat is er nou daadwerkelijk misgegaan?

  Beantwoorden
 • Echt bezopen vanwege een paar idioten……… Zullen we er dan ook maar voor zorgen dat een auto technisch ook niet harder dan 130 km p/u kan? Ik vraag me overigens af of filmpjes op YouTube kunnen aanleiden tot een boete. Ik heb ook wel eens iets gepost op 150m…. (uit de buurt van vliegtuigen……..)

  Beantwoorden
 • Bij standpuntnl op radio 1 was er vandaag nog een discussie over. Best interessant om nog eens terug te luisteren!!

  Beantwoorden
 • ’t Is allemaal onzin. Volgens de huidige regelgeving mag al niet rond vliegvelden gevlogen worden met een drone. Die regelgeving hoeft dus niet aangepast te worden. Het mag al niet!
  Als ‘r op een 80 km-weg te hard gereden wordt, kun je aan ‘handhaving’ gaan doen. Maar ’t is onzinnig om de max. snelheid aan te passen naar 60 km/u.
  Da’s wat er nu lijkt te gaan gebeuren.

  Beantwoorden
 • En over de Schiphol-incidenten: Ik heb de indruk dat de VNV en/of Schiphol aan ‘stemmingmakerij’ doen, om hun wensenlijstje door te drukken. Zo langzamerhand lijkt het erop, dat ze meer drones signaleren, dan er in NL ooit verkocht zijn.
  De gemiddelde NLer heeft nog nooit een drone gezien. De gemiddelde piloot lijkt er elke week bijna tegen eentje aan te vliegen.

  Beantwoorden
 • Vanmiddag hadden we windkracht 5-6/7, als ik me niet vergis. En een piloot zou op 500 mtr hoogte een drone hebben gespot? Onzin…
  Misschien durft een puber met een HEMA-drone met dit weer op 500 mtr hoogte te vliegen? (Zo’n ding haalt dat nooit).
  Een normale drone-bezitter laat dat wel uit z’n hoofd, met dit weer.

  Beantwoorden
 • Oops er reed iemand 120 waar je maar 80 mag. De snelheid moet omlaag. Laten we er een 60 km weg van maken.
  Een IQ van een goudvis.

  Beantwoorden
 • welkom in nederland.

  Waar boeven zich niet aan de regels houden dus ze de regels voor andere mensen nog strenger gaan maken.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier