BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Xiro Xplorer-V Discovery (video)review

Xiro-Xplorer-Vision

Een jaar geleden verscheen de Xiro Xplorer op de markt, een modulair opgebouwde quadcopter dit in verschillende uitvoeringen geleverd wordt, waaronder een versie zonder camera, een versie geschikt voor de GoPro, en de Xplorer Vision, compleet met drie-assige gimbal en camera. Sinds kort is de Vision ook beschikbaar in de vorm van een compleet pakket met rugtas en twee accu’s. Wiebe de Jager van Dronewatch nam deze Xplorer-V Discovery, zoals de set heet, onder de loep.

Grootse plannen
Alhoewel de naam Xiro in Nederland nog niet echt heel bekend is, zit er achter het merk een grote Chinese dronefabrikant die grootse plannen heeft op het vlak van drones. Binnenkort komt Xiro met de Xplorer Mini, een selfie-drone die door een smartphone aangestuurd kan worden, en later dit jaar moet de Xplorer 2 op de markt komen, die net als de DJI Phantom 4 en Yuneec Typhoon H voorzien is van obstakeldetectie. Maar zover is het nog niet, tot die tijd is de Vision Xplorer het enige antwoord van Xiro op de Phantom-lijn van DJI.

Xiro-Xplorer-in-backpack

De Discovery-uitvoering bestaat uit Xplorer Vision, die voorzien is van een camera die kan filmen in 1080p full HD bij 30 fps en foto’s maakt in een resolutie van 14 megapixels. Net zoals bij de Q500 van Yuneec is het mogelijk om de gimbal+camera module los te nemen, zodat je deze bijvoorbeeld op een optionele steadygrip kunt bevestigen. Leuk detail is dat de camera standaard is voorzien van een afneembaar ND-filter die met een magnetische sluiting op zijn plek wordt gehouden. Vooral op zonnige dagen is het handig om dit filter op de camera te laten zitten, om jello te voorkomen.

Strak design
Op het eerste gezicht onderscheidt de Xiro Xplorer zich door het strakke design van het toestel, die zelfs bekroond werd met een Red Dot Design Award. Waar DJI kiest voor organische witte vormen en de drones van Yuneec worden gekenmerkt door een robuuste uitstraling, heeft de Xplorer van Xiro strakke zwarte vlakken met groene accenten. De bouwkwaliteit is zonder meer goed afgewerkt te noemen, alhoewel de (inklapbare) pootjes die het landingsgestel vormen een beetje fragiel aandoen.

Xiro-Xplorer-V

Drone en controller voelen degelijk aan

De controller ligt lekker in de hand. De wifi range extender bestaat uit een losse module die eenvoudig op zijn plek op de achterzijde van de controller wordt geschoven. Je smartphone kan middels een uitschuifbaar houdertje op de controller worden geplaatst. Om de gebruiker op tijd te waarschuwen dat het tijd wordt om terug te keren bij een leegrakende accu (die zo’n 20 minuten meegaat) is de controller voorzien van een vibratiealarm. Middels een draaiwieltje op de achterzijde van de controller kun je de gimbal tilt aanpassen.

De hardshell rugtas is lekker compact, en voorzien van draagriemen die gevoerd zijn met kussentjes. Er is ruimte voor de drone (met propellers gedemonteerd), de controller en in totaal 4 accu’s. Er zijn geen losse vakjes waarin je wat andere dingen kwijt kunt. Daar staat tegenover dat de rits regendicht is, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat een regenbui onderweg leidt tot waterschade aan de drone.

De Xiro Discovery wordt compleet met backpack geleverd

De Xiro Discovery wordt compleet met backpack geleverd

Calibratie en eerste keer vliegen
Aanvankelijk lukte het maar niet om de kompascalibratie te starten: volgens de handleiding van de Xplorer gaat dat door de IOC-knop drie seconden ingedrukt te houden terwijl je de linkerstick omlaag houdt, maar dat klopt niet: je moet de IOC knop met een interval van 1 seconde drie keer indrukken. Daarna verloopt de calibratie probleemloos, middels het welbekende ‘calibratiedansje’.

Xiro raadt beginnende vliegers aan om te beginnen met de controller op stand 1. In die modus kan de drone maximaal 50 meter hoog en 100 meter ver vliegen. Ook reageert de quadcopter bijzonder rustig op stickcommando’s, om zodoende de piloot in kwestie vertrouwd te maken met de bediening. In stand 2 wordt het bereik groter en reageert de drone rapper, en in stand 3 kun je tot 120 meter hoog / 600 meter ver vliegen en is de drone lekker vlot te noemen.

De gimbal en camera-module. De inklapbare pootjes zijn goed te zien

De gimbal en camera-module. De inklapbare pootjes zijn goed te zien

Mij viel op dat de Xplorer bijzonder strak vliegt: waar de Phantom nog wel eens wat wil zwalken als je heen en weer vliegt, lijkt de Xplorer in keurig rechte lijnen te vliegen. Ook stuurcombinaties waarbij je met de linkerstick een rotatie om de top-as inzet, en met de rechterstick tegelijk links of rechts vliegt om de drone zodoende een cirkelvormig traject te laten afleggen, lijkt met de Xplorer makkelijker te gaan dan met de Phantom, die nog wel eens wat te snel wil reageren op kleine stuurcorrecties.

Videoverbinding en telemetrie
Voor de videoverbinding en het weergeven van de telemetrie maakt je smartphone via wifi contact met het toestel. Dankzij de range extender is het bereik van de zender een paar honderd meter. Tijdens de eerste testvlucht viel op een gegeven moment echter het beeld weg, en kreeg ik het niet voor elkaar om de videoverbinding te herstellen. Gelukkig had ik de drone in het zicht en kon ik veilig landen, maar blindelings vertrouwen op de FPV-feed deed ik na deze ervaring niet meer.

Tijdens de testvlucht viel de videoverbinding uit

Tijdens de testvlucht viel de videoverbinding uit

De Xiro App (beschikbaar voor iOS en Android) die je moet installeren om gebruik te maken van FPV en telemetrie is vrij basaal van opzet. Je kunt de accucapaciteit zien, de hoogte, snelheid, en de horizontale afstand van de drone. Verder kun je de camerasettings wijzigen via de app. Ook kun je via de app eenvoudig van vliegmodus wisselen, bijvoorbeeld van gewoon vliegen naar Follow Me of 360 selfie. Via Follow Snap kun je de drone ook op basis van beeldherkenning een object laten volgen, simpelweg door erop te tikken. De eenvoud van de app is op zich wel verfrissend, je verdwaalt niet zo snel in allerlei submenu’s en settings.

Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit van de camera is op zich goed te noemen, alleen is het jammer dat de beelden een flinke fisheyevertekening vertonen, zoals je in onderstaande video kunt zien. Dat komt doordat de camera is voorzien van een lens met een grote beeldhoek. Daardoor heb je ook last van vignettering, zeker als je gebruik maakt van het ND-filter. Ook zie je gauw de propellers in beeld komen, zeker als de camera horizontaal is gericht. Daarnaast kreeg ik het idee dat de automatische witbalans niet altijd even precies is, waardoor je kleine kleurverschillen krijgt tussen shots.

De camera is eigenlijk meteen ook het zwakste punt van de Xiro Xplorer. De sterke fisheyevertekening is echt niet meer van deze tijd. Weliswaar kun je met speciale software de vertekening achteraf corrigeren, maar dat is wel weer een extra handeling en lang niet iedereen zal weten dat het überhaupt mogelijk is om het fisheye-effect te verwijderen. Zo lang je recht vooruit filmt of fotografeert is het nog te doen, maar zodra je de camera schuin omlaag draait, verandert de horizon in een sterk gekromde lijn.

Conclusie
Het is niet helemaal eerlijk om de Xiro Xplorer Vision, in dit geval deel uitmakend van de Xiro Discovery set, te vergelijken met de Phantom 3 of 4. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat de Vision een goed alternatief is voor de DJI Phantom 2 Vision+, want daar laat het toestel zich wat betreft foto- en videoresultaten nog het best mee vergelijken. Maar dat toestel is alweer twee generaties ouder dan de meest recente Phantom van DJI.

Deze testfoto werd gemaakt met de camera horizontaal, dan heb je het minst last van een gekromde horizon

Deze testfoto werd gemaakt met de camera horizontaal, dan heb je het minst last van een gekromde horizon. (NB. deze kerk in Asperen staat aan de rand van het dorp, er werd niet boven bebouwing gevlogen)

Zeker als je de handheld steadygrip bij de Xplorer Discovery aanschaft, beschik je over een lekker compacte set die je makkelijk mee op reis neemt. In totaal kom je dan op een bedrag van zo’n 950 euro uit: de Discovery kost €799, en de steadygrip is verkrijgbaar voor €149. Voor 50 euro meer koop je ook een Yuneec Q500 4K met steadygrip, en die is qua cameraspecs een stuk beter de tijd, maar lang niet zo compact.

Voor beginnende dronevliegers die op zoek zijn naar een compacte en complete set is de Xiro Discovery zeker het overwegen waard. Maar wie echt semi-professioneel aan de slag wil met luchtfotografie of het maken van dronevideo’s, die kijkt beter om naar een Phantom 3/4 of Yuneec Q500 4K.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Xiro Xplorer Vision
Author Rating
31star1star1stargraygray

5 Comments

Leave a Reply

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.