Diodon: de eerste opblaasbare drone ter wereld

Ben je op zoek naar een drone die ultra-opvouwbaar, crashbestendig én onzinkbaar is? Misschien is de Diodon dan wat voor jou: de Diodon is namelijk de eerste opblaasbare drone ter wereld.

De Diodon (vernoemd naar Diodon holocanthus, ofwel de ballonvis) wordt ontwikkeld door de Franse startup Airvada, dat zich richt op outdoor sporters die op zoek zijn naar een degelijke drone die makkelijk mee te nemen is en wel tegen een stootje kan. Dat wil het bedrijf realiseren door het frame dat normaal gesproken van kunststof of koolstofvezel wordt gemaakt te vervangen door een opblaasbare constructie, gemaakt van Dacron, een materiaal dat volgens de fabrikant niet zomaar scheurt of lek raakt.

Diodon-drone

Gebruiksklaar in 30 seconden

Het idee is dat de Diodon tot een klein pakketje wordt opgevouwen, en dat je het binnen 30 seconden kunt opblazen tot de normale proporties. Dankzij de constructie drijft de drone per definitie drijven op water, en de elektronica is ook nog eens verwerkt in een waterdichte behuizing. Filmen en fotograferen doet de drone middels een GoPro.

De boordcomputer is afkomstig van 3D Robotics. Daardoor beschikt de opblaasdrone over de gebruikelijke functies zoals waypoint vliegen, follow me en 360 graden panorama. De drone kan verder bediend worden met een standaard controller.

Diodon-3DR

Eerst zien

De vraag is natuurlijk wel hoe de Diodon zich in de praktijk zal gedragen. Ten eerste valt nog te bezien hoe nauwkeurig het toestel vliegt, want het frame is immers niet zo star als dat van een gewone quadcopter. Ook is de vraag of de armen niet dubbel kunnen klappen als de drone niet hard genoeg opgeblazen wordt. Verder lijkt de Diodon ons per definitie erg windgevoelig.

Mocht je desondanks interesse hebben: helaas is het nog niet bekend wat de Diodon gaat kosten en wanneer deze beschikbaar komt (in ieder geval niet voor de zomer). Via de website van de fabrikant kun je desgewenst je emailadres achterlaten, zodat je een seintje krijgt zodra de Diodon gereserveerd kan worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier