DIY

Onderzoeker bouwt DIY drone-stoorzender op basis van een Raspberry Pi

Heb je liever geen drones boven je achtertuin? Dan hoef je niet langer lijdzaam af te wachten tot er strenger gehandhaafd gaat worden. Je kunt namelijk ook je eigen stoorzender bouwen, op basis van een Raspberry Pi. Deze DIY drone-stoorzender, die werd bedacht door cyberoorlogspecialist Brent Chapman, verstoort de wifi-signalen waarmee met name de kleinere drones worden bediend.

Voordat je de soldeerbout erbij pakt is het wel goed om je te realiseren dat de stoorzender lang niet tegen alle drones werkt. Alleen drones die aangestuurd worden middels een smartphone of tablet, zoals de Parrot Bebop, zijn vatbaar voor de stoorsignalen. Deze drones maken via een onbeveiligde wifi-verbinding contact met de bestuurder, en deze verbinding kan dus overgenomen worden door iemand anders, mits het signaal van de indringer maar sterk genoeg is.

De Raspberry Pi kost nog geen drie tientjes
De Raspberry Pi kost nog geen drie tientjes

Power off-commando

De stoorzender is vrij elementair van opzet. De Raspberry Pi, een miniatuur computertje die je voor een paar tientjes kunt kopen, moet dusdanig ingesteld worden dat deze continu op zoek gaat naar het access point van de drone. Zodra er contact is gelegd, wordt er middels een script via het Telnet protocol een power off-commando gegeven. Met als gevolg dat de drone als een baksteen uit de lucht valt.

Om ervoor te zorgen dat het wifi-signaal van de stoorzender het signaal van de bestuurder daadwerkelijk overneemt moet je nog wel een richtantenne bouwen. Dat kan door gebruik te maken van een blikje, waarin heel precies een antenne wordt geplaatst (‘cantenna’). De radiosignalen worden door de bodem van het blikje gereflecteerd en in de vorm van een gerichte bundel uitgezonden.

Richtantenne
Foto: Hep Svadja/Make

Alleen onversleutelde wifi-drones

In principe zijn alle drones die gebruik maken van wifi onschadelijk te maken met dit systeem, zolang ze maar gebruik maken van een onversleutelde verbinding. Dat geldt dus voor de Parrot Bebop quadcopter, maar mogelijk ook voor de stortvloed van goedkope selfie-drones die eraan zit te komen. Het merendeel daarvan wordt bestuurd via wifi en zijn dus mogelijk vatbaar voor de stoorzender.

Houd er wel rekening mee dat niet iedereen je dankbaar zal zijn voor het verstoren van een wifi-signaal. Ook kun je je afvragen of het wel zo veilig is om de besturing van een drone over te nemen en deze uit de lucht te laten vallen. Maar zolang je als dronegebruiker niet vliegt op plekken waar het niet de bedoeling is, zal het allemaal wel loslopen.

(coverfoto: Hep Svadja/Make)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier