Politie Breda gaat de fout in met ludieke dronevideo 

Je zou verwachten dat onze wetshandhavers inmiddels goed op de hoogte zijn van de regels aangaande het gebruik van drones, maar niets is minder waar, zoals deze video van Politieteam Markdal uit Breda bewijst. Tijdens een ludieke actie werd een drone ingezet om videobeelden te maken, in het centrum van Breda, boven een groep mensen, én in de CTR van Gilze-Rijen.

De video werd opgenomen in het kader van de #Runningmanchallenge, waarbij politieteams over de hele wereld worden uitgedaagd om middels dansende agenten promotie te maken voor het werken bij de politie. Helaas vergat de Bredase afvaardiging van de sterke arm der wet daarbij even dat het niet toegestaan is om met een drone boven een groep mensen te vliegen, laat staan dat je er verstandig aan doet om midden in de stad op te stijgen. Ook ligt de locatie waar de video werd opgenomen (het Chasséveld) in de CTR van Gilze-Rijen.

Juist in deze tijd waarin drones bijna dagelijks onder vuur liggen zou je verwachten dat de politie een voorbeeldfunctie heeft als het gaat om het inzetten van drones, ook als het om een ludieke video gaat. De volgende keer de drone dus toch maar thuislaten, of eerst even goed de regels bestuderen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

12 gedachten over “Politie Breda gaat de fout in met ludieke dronevideo 

 • 14 mei 2016 om 07:33
  Permalink

  Naar mijn mening geeft dit artikel vooral aan dat het in Nederland barst van de regels en dat ook de politie niet alles weet. Zelfs advocaten en rechters weten niet alle regels uit hun hoofd en die hebben er langer voor geleerd dan de politie 😉

  Behalve met de luchtvaartwet heb je ook met de APV te maken en in een aantal gevallen ook met natuurwetten. En wees eens eerlijk, wie controleert de NOTAMs voordat hij met de drone/multicopter gaat vliegen 😉 Dat zullen er niet veel zijn.

  Als je alle regels zou kennen en strikt zou volgen kun je naar mijn mening nauwelijks in Nederland vliegen. De kans is groot dat er ergens weer een BOA opduikt met een regel die nauwelijks iemand kent.

  Dus ja, van de politie verwacht je dat die alle regels kent maar daarvoor hebben we in Nederland echt te veel regels (en de uitzonderingen daarop).

  Beantwoorden
 • 14 mei 2016 om 11:22
  Permalink

  “Boven” een groepje (van 18) mensen te vliegen, is geen probleem. “Boven een mensenmenigte” is niet toegestaan. Een “(mensen)menigte” is volgens o.m. Van Dale “een grote hoeveelheid”. Een man-of-18 lijkt mij geen ‘menigte’. Verder zie ik de drone niet “boven” de groep vliegen, maar ‘naast’ de groep.
  Geen enkel punt in de Regelgeving verbiedt het vliegen boven een open ruimte (plein) in een bebouwde kom/stad/dorp. Er is geen sprake van vliegen “boven aaneengesloten bebouwing” als je boven een park of een plein vliegt.
  CTR Gilze-Rijen valt net over het centrum van Breda. De westkant van het centrum is de grens. Dit is de oostkant van het centrum. Da’s zo’n 1400 meter van de CTR-grens af.

  Beantwoorden
 • 14 mei 2016 om 11:27
  Permalink

  Dit is in de CTR zone. Daar valt niet over te Discussiëren. Daarnaast is een mensen menigten volgens ILNT 12 man of meer en moet je hier 150 meter afstand van houden.
  Vranz ik zou de wetgeving nog een keer doornemen.

  Beantwoorden
  • 14 mei 2016 om 16:02
   Permalink

   Het valt binnen de CTR van Gilze-Rijen, dat bestrijd ik niet. Het valt zo’n 1400 mtr binnen die grens van zo’n 15 km.
   Dat een ‘mensenmenigte’ een groep van >12 personen zou zijn kom ik in de (mij bekende) tekst van ILNT niet tegen.
   https://www.ilent.nl/Images/Informatiebulletin%20lichte%20onbemande%20luchtvaartuigen%20januari%202015_tcm334-362146.pdf
   Maar dat gaat een interessante discussie worden; en ik vraag me af of ‘r in Europa een rechter te vinden is, die een clubje van dertien personen al als een ‘mensenmenigte’ zal bestempelen.
   In de huidige “Regeling Modelvliegen” stelt Verkeer & Waterstaat in Artikel 2/e slechts het volgende:
   “de vlucht wordt niet uitgevoerd boven gebieden met aaneengesloten bebouwing of kunstwerken, industrie- en havengebieden daaronder begrepen dan wel boven mensenmenigten of boven spoorlijnen of voor motorrijtuigen toegankelijke verharde openbare wegen, met uitzondering van wegen in 30 km-zones binnen de bebouwde kom en wegen in 60 km-gebieden buiten de bebouwde kom;”
   Ik lees niets over 150 meter afstand houden van een groep van >12 personen.

   Beantwoorden
   • 23 mei 2016 om 19:08
    Permalink

    Je kunt ook recht proberen te lullen wat krom is, uiteraard.

    Het gaat om de geest van de wet. Je vliegt gewoon niet boven mensen met een modelvliegtuig, of multirotor. Punt.

    Daar gaat het om. Het gaat om de veiligheid. Met zo’n ding boven 18 mensen gaan vliegen, 12, 11, 10, 6 of 5, het maakt allemaal niet uit, het is onverantwoord. Daar gaat het om, en dat zal elke rechter prima begrijpen.

    Beantwoorden
    • 26 juni 2016 om 15:11
     Permalink

     Je kan ook dingen verzinnen die er niet zijn. Er wordt niet BOVEN mensen gevlogen !

     Beantwoorden
 • 14 mei 2016 om 11:53
  Permalink

  Er word van iedere nederlander verwacht dat wij de regels kennen als wij bepaalde hobbys uitoefenen… Als wij dit niet doen worden wij hiervoor bekeurd….en niet lullig ook… Deze actie van de politie in breda slaat alles… Het onderwerp drone staat al onder vuur, en zeker dit soort domme acties van mensen waar je van verwacht dat zij de regels toch wel kennen slaat helemaal alles….. Respect word hier niet mee afgedwongen, eerder haat en mensen die nu zeker de regels aan hun laars gaan lappen….en geef ze eens ongelijk…. Politie breda….persoonlijk vind ik dit een zeer domme en onprofessionele manier van werken…zeker als je jezelf zo op deze manier laat filmen….

  Beantwoorden
 • 14 mei 2016 om 12:04
  Permalink

  Daarnaast… dansende agenten. Zeker net gescoord op een of andere kaarsrechte 80-weg zonder zijwegen. Ik krijg daar sowieso geen prettige smaak van in mijn mond.

  Beantwoorden
 • 15 mei 2016 om 19:54
  Permalink

  Ach, het zijn ook mensen he. Misschien hadden zij hun zaakjes wel voor elkaar en was er wel een professionele dronevlieger die de opname maakt en hadden ze wel ontheffing van de overheid. We weten het niet he, dus niet te snel oordelen he voor je alle informatie heb.

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   15 mei 2016 om 20:12
   Permalink

   Hier krijg je never nooit een ontheffing voor (te dicht bij mensen, bebouwing, en in een CTR). Op het oog is het ook een onschuldig filmpje, maar het gaat erom dat recreatieve dronevliegers momenteel toch al in het verdomhoekje zitten, dan moet je juist als overheid het goede voorbeeld geven en laten zien dat je zelf de regelgeving ook serieus neemt.

   Beantwoorden
 • 17 mei 2016 om 12:30
  Permalink

  Wiebe, je hebt helemaal gelijk. Er zijn nu eenmaal onwetende mensen: Heb onlangs nog iemand op een nette manier aangesproken die boven andermans tuinen in de bebouwde kom en binnen de CTR van Budel aan het vliegen was. Was zich uberhaupt niet bewust van het feit dat er regels zijn en ik heb ‘m een samenvatting gegeven. Van de politie verwacht ik uiteraard dat ze wel weten wat de regels zijn. Al was het maar vanwege de actualitieten rtondom drone-gebruik.

  Beantwoorden
 • 18 juni 2016 om 09:42
  Permalink

  Ik ben een beginnende amateur drone vlieger en vind het allemaal een ontzettend leuke hobby. Echter heb ik de afgelopen tijd, om situaties te voorkomen en zo veilig mogelijk te vliegen, heel veel gelezen over regels en de do’s en don’ts.
  Meteo apps verzameld om goed voorbereid te zijn en de Regeling Modelvliegen uit het hoofd geleerd (en in PDF vorm op de iPad). Het feest kan beginnen !

  Echter als ik verschillende berichten en filmpjes lees of zie, en de nieuwsberichten volg, kan ik alleen maar boos worden op een kleine groep andere ‘hobbyisten’ die de regels aan hun laars lappen en maar doen waar ze zin in hebben, zoals deze agenten, hoewel het filmpje natuurlijk best grappig is. Doe dit nou gewoon niet, blijf uit NFZ’s, respecteer de regels en privacy van mensen. Niet iedereen vindt drones namelijk leuk en je moet niemand aanleiding geven om de regels nóg lastiger te maken voor ons hobbyisten-zonder-kattekwaad.

  Mijn bescheiden beginners mening ☝?️?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier