Vlaamse overheid steekt kleine €2 miljoen in levensreddende drone

Levensreddende-drone

Een in België te ontwikkelen ‘superdrone’ moet in de toekomst hulpdiensten gaan helpen door als eerste op een rampplek te arriveren en daar direct informatie te vergaren en door te sturen. De Vlaamse overheid investeert 1,78 miljoen euro in het project, dat in totaal ruim 3 miljoen euro gaat kosten. Het project werd afgelopen week aangekondigd tijdens de DroneConvention in Genk.

Het idee is dat de drone na een incident vooruitgestuurd kan worden om zo snel mogelijk de situatie op locatie in kaart te brengen. “De eerste minuten na een incident zijn van levensbelang. Hoe sneller de hulpdiensten zicht hebben op de toestand, hoe efficiënter ze kunnen ingrijpen”, zegt projectleider Rudi Van Den Bergh. Daarom zal de drone onder meer in kaart kunnen brengen wat de brandhaarden zijn of waar eventuele overlevenden zich bevinden.

Hittebestendig
Aanvankelijk zal de drone deel gaan uitmaken van de uitrusting van de commandowagen van de brandweer. Het toestel, dat ongeveer 5 kilo weegt, kan een halfuur in de lucht blijven en is bestand tegen de hitte van een brand. Daardoor kan de drone ook door gas- of rookwolken vliegen om metingen te doen. Daarnaast kan de drone boven een rampplek gaan hangen om een totaalbeeld door te sturen naar de commandowagen.

Toekomstige versies van de drone moeten ook in staat zijn om door ramen naar binnen te kijken of zelfs gebouwen binnen te vliegen, om bijvoorbeeld een locatie te scannen op de aanwezigheid van mensen of chemische stoffen. Daardoor is het toestel ook interessant voor partijen als BASF, die de drone zou kunnen gebruiken voor het uitvoeren van inspecties in opslagtanks.

1.300 drones
De drone zal gebouwd gaan worden in Belgisch Limburg. Aan het project doen naast diverse bedrijven ook onderzoeksinstellingen zoals de KU Leuven, Flanders ISSN en iMinds mee. Het is de bedoeling dat er tijdens de eerste drie jaar die het project in beslag neemt 1.300 drones worden gebouwd, waarvan er 400 naar politie en brandweer gaan en 900 naar beveiligingsbedrijven.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier