Nieuws

App DroneMapp moet hobbyvliegers wegwijs maken in het luchtruim

Om ervoor te zorgen dat recreatieve dronegebruikers in de toekomst goed geïnformeerd aan iedere vlucht beginnen werken het  Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en Stichting PocketFMS aan een app die gaat aangeven waar men met een drone mag vliegen en die de gebruiker waarschuwt bij tijdelijke luchtruimrestricties, zoals bij evenementen en noodsituaties.

Informatie op maat

Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk dat er op korte termijn stappen worden gezet om het recreatief dronegebruik veiliger te maken. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de regels, en geofencing is niet altijd betrouwbaar, bleek onlangs uit een experiment van Dronewatch. Daarom zou er een app moeten komen die recreatieve dronegebruikers informatievoorziening op maat biedt.

DroneMapp moet niet alleen laten zien waar de CTRs rond grote vliegvelden zich bevinden, maar ook middels pushberichten tijdelijke luchtruimrestricties tonen, bijvoorbeeld rond locaties waar een traumaheli actief is of boven gebieden waar een evenement plaatsvindt. Uiteindelijk moet de applicatie er toe leiden dat het bewustzijn en de kennis van regelgeving onder de Nederlandse dronegebruikers toeneemt, en daarbij conflicten met bemand luchtverkeer worden voorkomen.

Ondersteuning wenselijk

Het NLR en PocketFMS roepen het ministerie van Infrastructuur en Milieu op om het initiatief te ondersteunen. Volgens de initiatiefnemers kan de app alleen een succes worden als deze integraal onderdeel gaat uitmaken van de communicatiecampagne rond het veilig vliegen met drones. Ook zou het ministerie samenwerking tussen verschillende partijen op gang kunnen brengen om zo de benodigde informatievoorziening te realiseren.

Eerder ontwikkelden NLR en PocketFMS de app AirspaceAVOID, waarmee luchtsporters en privévliegers worden geïnformeerd over luchtruimstructuren en tijdelijke beperkingen. Ook daarin wordt statische informatie over het luchtruim aangevuld met dynamische informatie, in de vorm van NOTAMs.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “App DroneMapp moet hobbyvliegers wegwijs maken in het luchtruim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier